Dierenwelzijn

In Heerlen leven bijna 87.000 mensen, maar wist u dat er nog veel meer dieren leven in onze mooie stad? In Heerlen verzorgen en beschermen we naast onze inwoners, dus ook alle huisdieren. Zowel de gemeente als u kan hieraan bijdragen. Naast de gemeente zorgen ook de Dierenbescherming, Mendoo, de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit en natuurlijk dierenartsen voor het welzijn van onze dieren. Maar wat kunt u nu waar vinden of melden?

Dierenbescherming

Is uw dier vermist? Heeft u een ander dier gevonden? Is een wild dier in nood? Of is (tijdelijke) opvang van dieren nodig door een huiselijke crisissituaties zoals bij detentie, huisuitzetting, huiselijk geweld, overlijden of ziekenhuisopname van de eigenaar? In al deze gevallen kunt u terecht bij de Dierenbescherming. 

Naar de dierenbescherming

Mendoo

Vrouwen die een beroep doen op ‘Blijf van m’n Lijf Parkstad’ en vrouwen uit Parkstad die vanwege huiselijk geweld hun huis willen verlaten, krijgen via Mendoo hulp bij de opvang van de huisdieren in gastgezinnen. Hiervoor werkt de gemeente Heerlen samen met Mendoo.

Naar Mendoo
 

Dierenmishandeling

Bent u getuige van een dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing? Of heeft u een dierenambulance nodig? Dan kunt u bellen naar het centrale nummer 144

Bel 144

Nationale Voedsel- en Warenautoriteit

Heeft u het gevoel dat het welzijn van dieren bij een bedrijf in het gedrang is? Denk aan boerderijdieren, dieren in dierenwinkels of honden en katten bij fokkers.

Melden bij Nationale voedsel -en warenautoriteit
 

Dierenvoedselbank

Helaas heeft niet ieder baasje de mogelijkheid om voeding voor zijn huisdier te kopen en geeft dan vaak eigen eten af. Hier zitten niet de juiste mineralen en vitamines, waardoor dieren ziek kunnen worden. De dierenvoedselbank kan helpen. In Heerlen zijn de volgende dierenvoedselbanken actief:

Daarnaast zijn er ook andere organisaties die u kunnen helpen als u de kosten van de verzorging van uw dier even niet meer kunt betalen. Ga hiervoor naar de website van LICG.

Dierenarts

Uw dierenarts helpt als uw huisdier ziek is. Is uw huisdier overleden, dan kunt u uw huisdier achterlaten bij de dierenartspraktijk. En als u dat wenst, kunt u uw huisdier bij Dierencrematorium Parkstad tegen betaling laten cremeren.

Groene Brigade

De Groene Brigade zijn buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) van Provincie Limburg. Deze boa's hebben aandacht voor onder andere stroperij. Een melding maken? Dat kan via de website van de provincie Limburg.

Melding maken bij provincie Limburg

Tips:

 • Laat geen ballonnen op
  Vogels, vissen en andere dieren zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten.
 • Voer geen eenden en duiven
  Brood is ongezond, het is te vet en te zout. Het trekt bovendien dieren aan, die je liever niet ziet, zoals ratten.
 • Losloopgebieden voor honden
  In Heerlen zijn meerdere losloopgebieden. Daar mag u uw hond los laten lopen.
 • Hulp bij keuze huisdier
  Via de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren of de Dierenbescherming krijgt u hulp bij het kiezen van een huisdier passend bij uw leefwijze.
 • Overlast van dieren
  Heeft u last van ratten, meld het bij de gemeente.