In 2025 staat Heerlen in het teken van haar rijke geschiedenis en veelbelovende toekomst. Het gonst hier van de boeiende verhalen, groot en klein, die gelinkt zijn aan onze geschiedenis. Die zetten we in 2025 extra in de schijnwerpers. Met tal van evenementen en activiteiten, gemaakt en bedacht door jong en oud, wordt het jaar van het Erfgoed gevierd.

Wat gaan we doen? 

In de buurten realiseren we samen met culturele instellingen, verenigingen en veel enthousiaste Heerlenaren een programma voor en door alle Heerlenaren. Van historische tentoonstellingen tot hiphop-events, van intieme buurtverhalen tot culturele festiviteiten. 

Heeft u een idee? 

Heeft u ideeën die passen bij het Erfgoedjaar? Of vragen over wat u kunt organiseren? Laat het ons weten. Iedere Heerlenaar kan meedoen. U kunt alléén iets organiseren of samen met een vereniging, buurtorganisatie, school of bedrijf.

Mail uw vragen of ideeën!

2025, een bijzonder jaar

In 2025 bestaat ons Landsfort 800 jaar én het is vlak na het moment dat 50 jaar geleden de laatste steenkool naar boven werd gehaald in de Oranje Nassaumijn. Na de mijnsluiting ontstonden er door nieuwe generaties veel subculturen. Van punk tot hiphop en later de gabberscene. Dit hoort allemaal bij de identiteit en het erfgoed van Heerlen. Het is wat én wie wij zijn. We moeten dat erfgoed laten zien en erover vertellen. En dat doen we in 2025!

Wat is erfgoed en waarom is het belangrijk?

Erfgoed wordt vaak omschreven als onze erfenis van het verleden, waarmee we leven in het heden. Deze erfenis geven we door aan toekomstige generaties, zodat zij er ook van kunnen leren, het kunnen bewonderen en ervan kunnen genieten. Erfgoed is dus iets wat u erft. Het draagt bij aan uw identiteit en verbindt de gemeenschap. Het vertelt iets over waar we vandaan komen, wie wij zijn, en hoe we ons ontwikkelen. 

Er is immaterieel erfgoed en materieel erfgoed. Wat is het verschil?

  • Immaterieel erfgoed is erfgoed dat niet aangeraakt kan worden, bijvoorbeeld tradities, verhalen, liederen, rituelen, talen en kennis over oude beroepen en ambachten.
  • Materieel erfgoed kan wel aangeraakt worden, zoals gebouwen, kunstwerken en collecties. Materieel erfgoed is weer onderverdeeld in twee groepen, dit zijn roerend erfgoed en onroerend erfgoed. Roerend erfgoed is verplaatsbaar en onroerend erfgoed niet.

Voorbeelden van erfgoed zijn:

  • Het Romeins badhuis is het oudste stenen gebouw van Nederland
  • Ontwikkelingen en bouwprojecten in Heerlen voor groei en diversiteit van de stad
  • Tradities, muziek en dans
     

Wat voor een initiatief kan ik aandragen?

Kom met een goed idee dat in het teken staat van het Heerlens erfgoed en aansluit op de thema’s: Romeinen, Ridders en Rovers, Mijntijd, de Transitiejaren en de toekomst.

We roepen u op om uw versie van Heerlen in de spotlight te zetten. Denk aan familieverhalen en anekdotes, een muziekstuk of uw mening over ons Erfgoed in een debat. Maar bijvoorbeeld ook een evenement. Denk aan een dance-battle in de voormalige mijnschacht, een verhalenwedstrijd, een gabberfeest in de Royal of een historische wandeling in uw wijk. Laat vooral uw creativiteit spreken!  

Welke culturele- en erfgoedinstellingen doen mee?

In SCHUNCK, Parkstad Limburg Theater, De Nieuwe Nor, Kasteel Hoensbroek, het Romeins museum, Filmhuis De Spiegel en het Cultuurhuis Heerlen komt het verhaal van Heerlen in 2025 tot leven. Maar ook tijdens onze evenementen zoals de week van de amateurkunsten, Cultura Nova, Booch! en bijvoorbeeld Schrit_tmacher. En ook voor scholen komen er educatieve programma's. Deze volgen rond september.

Kan ik subsidie krijgen voor een activiteit?

Ja, dat kan. De informatie volgt zo snel mogelijk. Aanvragen kan vanaf september 2024.