MantelzorgcomplimentPLUS

Heerlen spreekt haar waardering uit voor de vele mantelzorgers die dag in, dag uit zorgen voor hun naaste. Bent u zorgvrager (hulpbehoevend) en wilt u uw mantelzorger(s) bedanken voor de geboden zorg? Dan kunt u het MantelzorgcomplimentPLUS aanvragen. In mei 2024 betalen wij het mantelzorgcompliment weer automatisch uit. Aanvragen kan vanaf juni 2024.

Aanpak

  • De zorgvrager en/of zijn wettelijke vertegenwoordiger vraagt het MantelzorgcomplimentPLUS aan. Deze persoon krijgt € 200,- en alle informatie over de praktische ondersteuning.
  • Vul het online aanvraagformulier in.
  • Upload een kopie van de identiteitsbewijzen van de zorgvrager en de mantelzorger.
  • Upload een kopie van het bankafschrift van de zorgvrager. De naam van de rekeninghouder en het rekeningnummer moeten duidelijk te lezen zijn. Alle financiële informatie mag afgedekt/doorgestreept worden. U mag in plaats van het bankafschrift ook een duidelijke kopie van de bankpas meesturen.
  • Upload een brief toe van de mantelzorger waarin hij/zij zegt akkoord te gaan met uw ingevulde gegevens voor de aanvraag. Hierin moet voor- en achternaam van de mantelzorger staan. Het BSN nummer van de mantelzorger en de zin: Ik verklaar dat ik akkoord ga met de aanvraag van het mantelzorgcompliment en de handtekening van de mantelzorger.

Na het aanvragen van het aanvraagformulier krijgt de zorgvrager een brief van gemeente Heerlen waarin staat of u het MantelzorgcomplimentPLUS krijgt.

Omschrijving

Het MantelzorgcomplimentPLUS is een eenmalig bedrag van € 200,- plus praktische ondersteuning voor de mantelzorger. Per huishouden geven we één MantelzorgcomplimentPLUS.

Heeft u geen brief gekregen? Vraag het mantelzorgcompliment dan zelf aan of neem telefonisch contact op met team Inkomen: 045-560 4333. 

U bent mantelzorger als u vaak en langdurig voor een zorgvrager uit uw omgeving zorgt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de zorg voor een chronisch zieke partner of een gehandicapt kind. Als mantelzorger bent u altijd bezig met het zorgen voor een ander, maar wie zorgt er voor u? Als u advies of ondersteuning nodig heeft, kunt u contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg Parkstad. 

Voorwaarden

De voorwaarden zijn: 

  • De zorgvrager heeft meer dan 8 uur per week, over een periode van minimaal 3 maanden zorg gekregen van één of meer mantelzorgers.
  • De zorgvrager woonde gedurende deze periode in Heerlen.
  • U kunt per huishouden van de zorgvrager maximaal 1 keer per jaar het MantelzorgcomplimentPLUS aanvragen.
  • De zorgvrager is 18 jaar en ouder.
  • Mantelzorgers schrijven zich bij voorkeur in bij Steunpunt Mantelzorg Parkstad of een ander steunpunt voor mantelzorgers.

Termijn

De gemeente neemt na het indienen van uw aanvraag binnen 8 weken een besluit. U kunt aanvragen tot 1 maart van het volgende jaar.