Vraag een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waarin u woont. Bij de afspraak moet u zelf aanwezig zijn. Na 6 werkdagen kunt u het reisdocument ophalen.

Let op

Vanaf 2024 verwachten wij een piek in het verlengen van paspoorten en ID-kaarten. Verloopt uw document bijna? Plan de afspraak op de eerst mogelijke datum. Dan weet u zeker dat u zonder zorgen op pad kan met een geldige pas!

Aanpak

Neem op de dag van de afspraak mee:

  • Al uw reisdocumenten, ook als deze verlopen zijn.
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de richtlijnen.

Toestemming reisdocument voor kinderen

Kinderen hebben toestemming van ouders of voogd nodig:

  • Tot 12 jaar voor een identiteitskaart.
  • Tot 18 jaar bij een paspoort.

Toestemming kan door:

  • Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
  • Neemt u geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden vooraf toestemming geven. Geven de ouders schriftelijk toestemming? Neem dan de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Kosten

Tarieven 2024

Paspoort

€ 83,85 volwassenen
€ 63,40 kinderen tot 18 jaar
€ 57,05 extra voor aanvraag met spoed 

Identiteitskaart

€ 75,80 volwassenen
€ 40,90 kinderen tot 18 jaar
€ 57,05 extra voor aanvraag met spoed 

€ 6,00 voor het bezorgen paspoort of identiteitskaart 

Graag met pin betalen. 

Omschrijving

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Dat moet u doen als u naar het buitenland wilt reizen of als u naar de dokter of het ziekenhuis gaat. 

Vanaf welke leeftijd?

Iedereen vanaf 14 jaar moet een paspoort of identiteitsbewijs bij zich hebben. Als kinderen onder de 14 naar het buitenland reizen, hebben ze ook een paspoort of identiteitskaart nodig.

Als u naar het ziekenhuis of de dokter gaat, moet u ook een eigen paspoort of identiteitsbewijs hebben. Dat geldt ook voor kinderen. De leeftijd van het kind maakt niet uit.

Reist u alleen met uw kind naar het buitenland? Bijvoorbeeld omdat u alleen het ouderlijk gezag heeft, of omdat de andere ouder niet meereist? Dan heeft u daarvoor een extra document nodig.

Reizen

Met een paspoort of identiteitskaart kunt u naar andere landen reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op de website van Rijksoverheid.

Geldigheid

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Heeft u de nationaliteit van een ander land? Neem dan contact op met de ambassade of het consulaat van uw land.

Termijn

Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente. 

Spoed

De levertijd van 6 werkdagen kan bij vermissing of diefstal langer duren.Duurt 6 dagen te lang? Dan kunt u er een met spoed aanvragen. U hoeft dan geen afspraak te maken. U krijgt uw paspoort dan meestal binnen 2 werkdagen. 

  • Vraagt u het reisdocument voor 14.00 uur aan, dan kunt u het reisdocument de volgende werkdag na 13.00 uur ophalen.
  • Vraagt u het reisdocument na 14.00 uur aan, dan krijgt u uw reisdocument binnen 2 werkdagen.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente. 

Noodpaspoort

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op de website van de Marechaussee.