Het persoonsgebonden budget (pgb) is een geldbedrag dat u krijgt om zelf uw zorgverleners in te huren voor de zorg die u nodig hebt. Of om zelf uw hulpmiddelen aan te schaffen en voorzieningen te realiseren. Bent u chronisch ziek of hebt u een beperking of aandoening? Regel zelf uw eigen zorg, begeleiding, hulpmiddelen of voorzieningen.
Heeft u een begeleidingsvraag? Misschien is de algemene voorziening van Heerlen Stand BY! een oplossing voor u. Een algemene voorziening krijgt u niet van het persoonsgebonden budget.
Met een persoonsgebonden budget (pgb) kunt u zelf zorg regelen voor bijvoorbeeld psychische of lichamelijke klachten.
Het voordeel van een pgb is, dat u zelf bepaalt bij wie u een voorziening koopt of wie u inhuurt voor hulp. Alleen krijgt u het budget niet op uw eigen bankrekening. Uw budget wordt door de gemeente onder uw naam op de rekening van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gestort. U moet uw facturen opsturen naar de SVB. De SVB betaalt de hulpverlener.
Het nadeel van een pgb is dat u alles zelf moet regelen. U moet vooraf een plan maken. Ook moet u zorgovereenkomsten afsluiten met de hulpzorgverleners. De gemeente moet akkoord gaan met uw plan en de zorgovereenkomsten.
Soms kan de gemeente een persoongebonden budget weigeren en kiezen voor de verstrekking van een voorziening in een andere vorm.
U moet in staat zijn om regie te voeren over uw eigen situatie. Regie voeren betekent dat u een plan moet kunnen opstellen waarin u uitlegt waarom u een PGB wilt. Hierbij mag u hulp vragen van iemand uit uw eigen omgeving of een formele vertegenwoordiger.
Let op: Bij het toekennen van een persoonsgebonden budget vraagt de gemeente om een verklaring omtrent gedrag (VOG) van de hulpverlener.
U moet in de meeste gevallen een eigen bijdrage betalen.
Het CAK bepaalt de hoogte van uw eigen bijdrage.
Zo vraagt u een persoonsgebonden budget (pgb) aan:
Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.