Vluchtelingenpaspoort of vreemdelingenpaspoort aanvragen

Vluchtelingen en vreemdelingen die in Nederland mogen wonen, kunnen soms een speciaal paspoort krijgen. Vraag het paspoort persoonlijk aan in de gemeente waarin u woont.

Met dit paspoort kunt u naar het buitenland reizen. Het paspoort is in alle landen geldig, behalve in uw land van herkomst. Voor het afhalen is geen afspraak nodig. Reisdocumenten bezorgen wij ook aan huis of op het werk, van maandag tot en met zaterdag tussen 8.00 uur en 22.00 uur.

Aanpak

Zo vraagt u een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort aan:

 • U komt naar de gemeente.
 • U neemt mee:
  • uw geldige verblijfsvergunning
  • al uw reisdocumenten, ook als ze verlopen zijn
  • 1 kleurenpasfoto die volgens de regels is gemaakt
  • eventueel: uw verlopen vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort
 • U betaalt het paspoort bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

De gemeente kan uw aanvraag voor een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort doorsturen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. De gemeente vraagt u dan om extra documenten. De minister van Buitenlandse Zaken beoordeelt daarna uw aanvraag.

Vraagt u een paspoort aan voor een kind onder de 18 jaar? Kom dan samen met het kind naar de gemeente. Naast het bovenstaande neemt u ook mee:

 • uw eigen identiteitsbewijs
 • schriftelijke toestemming van beide ouders of voogden

Is uw paspoort kwijt of gestolen? Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Maak voor de aanvraag een afspraak bij de gemeente. Komt u het paspoort ophalen? Dan is geen afspraak nodig. U moet het paspoort persoonlijk komen ophalen. Neem de kassabon mee. Dit is uw afhaalbewijs. Neem oude reisdocumenten mee om in te leveren.

Kosten

Tarieven 2024

 • € 63,40 voor het paspoort
 • € 57,05 extra voor een spoedaanvraag. Een spoedaanvraag is alleen mogelijk bij een vluchtelingenpaspoort  (verblijfstype 3,4 of 5)

Graag met pin betalen.

Omschrijving

U gebruikt een paspoort om u te identificeren. Dat betekent dat u bewijst wie u bent. Met een paspoort kunt u ook naar het buitenland reizen.

Bent u als vluchteling in Nederland? Dan kunt u misschien een vluchtelingenpaspoort krijgen.

Bent u geen vluchteling? En woont u in Nederland, maar heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? En kunt u geen paspoort krijgen van uw eigen land? Dan kunt u misschien een vreemdelingenpaspoort krijgen.

Een vluchtelingenpaspoort en een vreemdelingenpaspoort zijn in alle landen geldig, behalve in het land waar u vandaan komt. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Een visum is een officiële toestemming van een land om dat land binnen te komen.

Kinderen hebben een eigen paspoort nodig. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

Een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. Dit hangt af van de duur van uw verblijfsvergunning.

Voorwaarden

De voorwaarden voor een vluchtelingenpaspoort zijn:

 • U heeft een vluchtelingenstatus voor bepaalde of onbepaalde tijd (type III of IV).
 • U heeft niet de Nederlandse nationaliteit.
 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar u het vluchtelingenpaspoort aanvraagt.

Heeft u geen vluchtelingenstatus? Vraag dan een vreemdelingenpaspoort aan.

De voorwaarden voor een vreemdelingenpaspoort zijn:

 • U heeft een geldige verblijfsvergunning type I of II.
 • Uw eigen land geeft u geen paspoort.
 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar u het vreemdelingenpaspoort aanvraagt.

Termijn

Heeft de gemeente uw aanvraag doorgestuurd naar het ministerie van Buitenlandse Zaken? Dan duurt het misschien een paar maanden voordat u uw paspoort kunt ophalen. Een spoedprocedure is niet mogelijk.

Stuurt de gemeente uw aanvraag niet door naar het ministerie van Buitenlandse Zaken? Dan kunt u het paspoort na 6 werkdagen ophalen bij de gemeente.

Duurt 6 werkdagen te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 15.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw reisdocument kwijt? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.