Erfgoedloket

Heeft u vragen over Heerlens erfgoed? Bijvoorbeeld als u iets vindt in uw achtertuin en u afvraagt of het iets archeologisch is? Wilt u meer weten over monumenten? Dan zijn er veel organisaties waar u terecht kunt. Kunt u het niet vinden, dan helpt het erfgoedloket van de gemeente u op weg.

Mail naar het erfgoedloket

Soorten erfgoed

Erfgoed is een breed begrip. In Heerlen maken we onderscheid tussen:

  • Archeologie: Dit erfgoed is vaak niet meteen aan de oppervlakte te zien maar bevindt zich onder de grond. Via archeologische resten leren we veel over ons verleden, hoe mensen in het verleden leefden en werkten.
  • Monumenten en bijzondere gebouwen: Sommige gebouwen en buurten zijn zo bijzonder voor de geschiedenis dat ze een beschermde status krijgen. Daarmee blijven ze behouden en goed onderhouden.
  • Landschap: De inrichting rondom nederzettingen zijn er al sinds jaar en dag. De soms eeuwenoude sporen vinden we nu nog steeds terug in bijvoorbeeld de vorm van holle wegen, graften, hoogstamfruitboomgaarden, grensbomen, vlechthagen, molen- en visvijvers, parken, lanen.
  • Heerlense geschiedenis: Heerlen kent een rijke geschiedenis, het is een stad die altijd in verandering en beweging is. Onder geschiedenis verstaan we vooral de verhalen over het verleden van de stad, maar ook historische objecten vertellen een verhaal over het verleden.

Waar vind ik meer informatie over erfgoed?

  • De website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daar vindt u informatie over rijksmonumenten subsidies en leningen, regels voor bouw en verbouw, onderhoud, melden van archeologische vondsten, functiewijzigingen enzovoorts.
  • De website van de Provincie Limburg. Daar vindt u informatie over onder andere subsidies. 
  • De website van Rijckheyt. Hier vindt u informatie over onder andere bouwplannen.
  • De website van het Historisch geografisch informatiesysteem. Hier vindt u historische kaarten van Heerlen en Zuid-Limburg. 

Monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten

Wilt u weten of uw pand of buurt een beschermde status heeft? Kijk dan op:

Heerlense geschiedenis

Op zoek naar oude foto’s? Of bent u geïnteresseerd in de lokale geschiedenis? Neem dan contact op met het Historisch Centrum Limburg of met een van de historische verenigingen:

Benieuwd naar verhalen over het recente verleden van Heerlen? Bekijk de website van Heerlen vertelt.

Beleef Heerlens erfgoed!

U kunt ons Heerlense erfgoed beleven bij het Thermenmuseum, de Vondst, Kasteel Hoensbroek, Schunck, Mijnmuseum en Visit Zuid-Limburg.

Bekijk de UITagenda