Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Vraag een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waarin u woont. Bij de afspraak moet u zelf aanwezig zijn. Na 6 werkdagen kunt u het reisdocument ophalen.

 • Voor het afhalen is geen afspraak nodig. 
 • Aanvragers, zowel kinderen als volwassenen, moeten meekomen naar de balie voor het aanvragen en het afhalen van het reisdocument.

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

Vraagt u een identiteitskaart aan? Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart krijgt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u de inlogfunctie activeren. Meer informatie vindt u op DigiD.nl.

Kinderen

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren. Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig.  Kijk bij doen of meenemen. 

Gestolen of verloren

Is uw paspoort of identiteitskaart gestolen of bent u het kwijt? Vraag dan persoonlijk een nieuw reisdocument aan.
Om identiteitsfraude (namaken reisdocument) te voorkomen, legt u ook een verklaring van vermissing af. Aangifte doen bij de politie is niet nodig. 
Heeft u uw reisdocument als verloren opgegeven en heeft u het teruggevonden? U kunt het niet meer gebruiken. Lever uw teruggevonden paspoort of identiteitskaart in bij de gemeente.

Is uw reisdocument gestolen of kwijt in het buitenland? Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee. Doe altijd aangifte bij de politie.

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Heeft u de nationaliteit van een ander land? Neem dan contact op met de ambassade of het consulaat van uw land.

Paspoort

€ 77,85 volwassenen
€ 58,85 kinderen tot 18 jaar
€ 53,00 extra voor aanvraag met spoed 

Identiteitskaart

€ 70,35 volwassenen
€ 37,95 kinderen tot 18 jaar
€ 53,00 extra voor aanvraag met spoed 

€ 5,80 voor het bezorgen paspoort of identiteitskaart ( Let op: het bezorgen van reisdocumenten is tijdelijk niet mogelijk. Onze excuses voor het ongemak). 

Graag met pin betalen. 

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

 • U maakt een afspraak bij de gemeente.
 • U komt naar de gemeente als u in Heerlen staat ingeschreven.
 • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
 • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnen.
 • U laat uw vingerafdruk registreren.
 • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn er 2 mogelijkheden:

 • Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
 • Neemt u geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden vooraf toestemming geven. Geven de ouders schriftelijk toestemming? Neem dan de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Meld de vermissing zo snel mogelijk bij de gemeente en vraag een nieuw reisdocument aan.

Komt u met meerdere personen? Maak één afspraak en geef het aantal personen aan ons door. 

 • Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente. De levertijd van 6 werkdagen kan bij vermissing of diefstal langer duren.
  Duurt 6 dagen te lang? Dan kunt u er een met spoed aanvragen. U hoeft dan geen afspraak te maken. U krijgt uw paspoort dan meestal binnen 2 werkdagen. 
  • Vraagt u het reisdocument voor 14.00 uur aan, dan kunt u het reisdocument de volgende werkdag na 13.00 uur ophalen.
  • Vraagt u het reisdocument na 14.00 uur aan, dan krijgt u uw reisdocument binnen 2 werkdagen.
 • Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Als uw identiteit vastgesteld kan worden is de spoedprocedure wel mogelijk.

Geldigheid paspoort of identiteitskaart

 • 10 jaar als u 18 jaar of ouder bent
 •   5 jaar als jonger dan 18 jaar bent
 • Uw identiteitsbewijs en paspoort kunt u tot 3 maanden na uw aanvraag ophalen. Voor het ophalen van hoeft u geen afspraak te maken. Het oude Identiteitsbewijs/paspoort of rijbewijs neemt u mee als u het nieuwe identiteitsbewijs of paspoort komt ophalen.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.