Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Vraag een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waarin u woont. Bij de afspraak moet u zelf aanwezig zijn. Na 6 werkdagen kunt u het reisdocument ophalen.

 • Voor het afhalen is geen afspraak nodig. Reisdocumenten bezorgen wij ook aan huis of op het werk, van maandag tot en met zaterdag tussen 8.00 uur en 22.00 uur.
 • Kinderen moeten meekomen naar de balie voor het aanvragen en het afhalen van het reisdocument.

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Dit kan niet meer met uw identiteitskaart. Sinds 1 oktober 2021 heeft u hiervoor een paspoort nodig. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

Vraagt u een identiteitskaart aan? Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart krijgt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u de inlogfunctie activeren. Meer informatie vindt u op DigiD.nl.

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Tot en met 30 september 2021 kan dat met uw identiteitskaart. Vanaf 1 oktober 2021 heeft u een paspoort nodig. Kijk op de website van Rijksoverheid voor meer informatie.

Kinderen

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren. Ouders moeten een schriftelijke goedkeuring geven voor de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart. 

Gestolen of verloren

Is uw paspoort of identiteitskaart gestolen of bent u het kwijt? Vraag dan persoonlijk een nieuw reisdocument aan.
Om identiteitsfraude (namaken reisdocument) te voorkomen, legt u ook een verklaring van vermissing af. Aangifte doen bij de politie is niet nodig. 
Heeft u uw reisdocument als verloren opgegeven en heeft u het teruggevonden? U kunt het niet meer gebruiken. Lever uw teruggevonden paspoort of identiteitskaart in bij de gemeente.

Is uw reisdocument gestolen of kwijt in het buitenland? Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee. Doe altijd aangifte bij de politie. 

Spoedaanvragen

Een nieuw reisdocument kunt u na 6 werkdagen ophalen. Duurt dit te lang?
Dan kunt u er een met spoed aanvragen. U hoeft dan geen afspraak te maken. U krijgt uw paspoort dan meestal binnen 2 werkdagen. 
De kosten van een spoedaanvraag zijn hoger. Zie onder het kopje 'kosten' hoeveel u extra moet betalen.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Heeft u de nationaliteit van een ander land? Neem dan contact op met de ambassade of het consulaat van uw land.

Tarieven 2022:
Paspoort

€ 75,80 volwassenen
€ 57,30 kinderen tot 18 jaar
€ 51,60 extra voor aanvraag met spoed 

Identiteitskaart

€ 68,50 volwassenen
€ 36,95 kinderen tot 18 jaar
€ 51,60 extra voor aanvraag met spoed 

Bezorgen paspoort of identiteitskaart

€ 5,65

Graag met pin betalen. 

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan: 

 • U komt naar de gemeente.
 • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
 • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnen. De foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • U laat uw vingerafdruk registreren.
 • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn twee mogelijkheden: 

 1. Een ouder of voogd gaat met de minderjarige mee naar de gemeente. De ouder of voogd moet een legitimatiebewijs meenemen. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Neem ook zijn of haar legitimatiebewijs mee of een kopie van zijn/haar legitimatiebewijs; 
 2. Neemt de minderjarige geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Neem zowel de schriftelijke toestemming als de legitimatiebewijzen van de ouders of voogden mee.

Komt u met meerdere personen? Maak één afspraak en geef het aantal personen aan ons door. 

 • Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente. De levertijd van 6 werkdagen kan bij vermissing of diefstal langer duren. Duurt 6 werkdagen te lang? Dan kunt u een reisdocument met spoed aanvragen. U betaalt dan wel een toeslag
 • Vraagt u het reisdocument voor 14.00 uur aan, dan kunt u het reisdocument de volgende werkdag na 13.00 uur ophalen.
 • Vraagt u het reisdocument na 14.00 uur aan, dan krijgt u uw reisdocument binnen 2 werkdagen.
 • Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Als uw identiteit vastgesteld kan worden is de spoedprocedure wel mogelijk.

Geldigheid paspoort of identiteitskaart

 • 10 jaar als u 18 jaar of ouder bent
 •   5 jaar als jonger dan 18 jaar bent
 • Uw rijbewijs en paspoort kunt u tot 3 maanden na uw aanvraag ophalen. Voor het ophalen van uw rijbewijs of paspoort hoeft u geen afspraak te maken. Het oude Identiteitsbewijs/paspoort of rijbewijs neemt u mee als u het nieuwe identiteitsbewijs of paspoort komt ophalen.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.