Paspoort of identiteitskaart aanvragen

U vraagt een paspoort of identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Maak daarvoor een afspraak. Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart zonder afspraak afhalen. Reisdocumenten bezorgen wij ook aan huis of op het werk, van maandag tot en met zaterdag tussen 8.00 uur en 22.00 uur. 

Door het coronavirus beperken we het aantal bezoekers bij de gemeente . Een minderjarig kind komt met een (1) ouder, de andere ouder geeft een schriftelijke goedkeuring voor de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart.

Meer informatie? Klik hieronder op het onderwerp dat u zoekt.

Meer informatie

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. 

Kinderen

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren. Ouders moeten een schriftelijke goedkeuring geven voor de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart. 

Gestolen of verloren

Is uw paspoort of identiteitskaart gestolen of bent u het kwijt? Vraag dan persoonlijk een nieuw reisdocument aan.
Om identiteitsfraude (namaken reisdocument) te voorkomen, legt u ook een verklaring van vermissing af. Aangifte doen bij de politie is niet nodig. 
Heeft u uw reisdocument als verloren opgegeven en heeft u het teruggevonden? U kunt het niet meer gebruiken. Lever uw teruggevonden paspoort of identiteitskaart in bij de gemeente.

Is uw reisdocument gestolen of kwijt in het buitenland? Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.

Kosten

Paspoort

€ 73,20 volwassenen
€ 55,35 kinderen tot 18 jaar
€ 49,85 extra voor aanvraag met spoed 

Identiteitskaart

€ 58,30 volwassenen
€ 30,70 kinderen tot 18 jaar
€ 49,85 extra voor aanvraag met spoed 

Bezorgen paspoort of identiteitskaart

€ 5,30

Graag met pin betalen. 

Doen of meenemen

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

 • U komt naar de gemeente.
 • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
 • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnen.
 • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn er 2 mogelijkheden:

 • Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
 • Neemt u geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Meld de vermissing zo snel mogelijk bij de gemeente en vraag een nieuw reisdocument aan.

Komt u met meerdere personen? Maak één afspraak en geef het aantal personen aan ons door.

Termijn

 • Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente. De levertijd van 6 werkdagen kan bij vermissing of diefstal langer duren.
 • Duurt 6 werkdagen te lang? Dan kunt u een reisdocument met spoed aanvragen. U betaalt dan wel een toeslag
  • Vraagt u het reisdocument voor 14.00 uur aan, dan kunt u het reisdocument de volgende werkdag na 13.00 uur ophalen.
  • Vraagt u het reisdocument na 14.00 uur aan, dan krijgt u uw reisdocument binnen 2 werkdagen.
 • Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Als uw identiteit vastgesteld kan worden is de spoedprocedure wel mogelijk.

Geldigheid paspoort of identiteitskaart

 • 10 jaar als u 18 jaar of ouder bent
 •   5 jaar als jonger dan 18 jaar bent

Uw rijbewijs en paspoort kunt u tot 3 maanden na uw aanvraag ophalen. Daarna wordt het vernietigd. Voor het ophalen van uw rijbewijs of paspoort hoeft u geen afspraak te maken.