Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Rijbewijs aanvragen

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waarin u woont. Na 5 werkdagen kunt u het rijbewijs ophalen.

U kunt uw rijbewijs ook online verlengen bij de RDW.

Met een rijbewijs laat u zien dat u een motorvoertuig mag besturen. Ieder voertuig heeft een eigen rijbewijscategorie. Op uw rijbewijs staat voor welke categorieën u voertuigen mag besturen.

Een nieuw rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Dit komt omdat u vanaf uw 75e jaar een medische keuring moet hebben. Lees meer over uw rijbewijs vanaf uw 75e jaar op Rijksoverheid.nl.

Is uw rijbewijs niet afgegeven door Nederland, maar door een ander EU-land? Dan mag u dat rijbewijs in Nederland gebruiken, zolang het geldig is.

U vraagt bij de gemeente een rijbewijs aan als:

 • u voor het eerst geslaagd bent voor een rijexamen.
 • u geslaagd bent voor een nieuwe categorie.
 • uw rijbewijs bijna verloopt.
 • uw rijbevoegdheid ingeperkt is (bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte).
 • u een rijbewijs wilt omwisselen (bijvoorbeeld een buitenlands of militair rijbewijs).
 • uw rijbewijs kwijt of gestolen is.
 • uw rijbewijs beschadigd is.

Met een rijbewijs dat na 25 mei 2018 is afgegeven kunt u ook inloggen op overheidswebsites. Lees er meer over op de website van RDW.

Online verlengen van uw rijbewijs bij de RDW

Alle informatie over het verlengen van uw rijbewijs rechtstreeks bij de RDW vindt u op hun website
Lees die informatie goed door en/of bekijk het filmpje vóór u aanvraagt. U krijgt na 2 werkdagen een mail dat u het rijbewijs bij de gemeente kunt ophalen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Let op: U kunt alleen online verlengen als u in het bezit bent van een geldig Nederlands rijbewijs. Heeft u online bij de RDW doorgegeven dat het rijbewijs is vermist/gestolen dan is online verlengen niet mogelijk. Maak dan een afspraak bij de gemeente voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs. 

Verlies of diefstal melden

U kunt dit op 2 manieren melden:

 • Digitaal bij de RDW. Deze melding is gratis (Let op: online aanvragen van een nieuw rijbewijs bij de RDW is dan niet mogelijk. Maak een afspraak bij de gemeente voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs).
 • Bij de gemeente. Aan de verwerking van uw melding zijn wel kosten verbonden. 

U moet eerst het verlies of de diefstal van het rijbewijs melden, voordat u een nieuw rijbewijs aanvraagt. 

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Heeft u het rijbewijs buiten Nederland behaald? U kunt het rijbewijs in sommige gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Kijk bij de RDW welke documenten u nodig heeft voor uw afspraak bij de gemeente. Plan uw afspraak online. 

Tijdens de omwisseling mag u niet op de openbare weg rijden. Doet u dit wel, dan krijgt u een boete. U moet namelijk bij een controle op de weg uw rijbewijs laten zien. 

De belangrijkste voorwaarden voor het aanvragen van een rijbewijs zijn:

 • U woonde in het afgelopen jaar minimaal 184 dagen in Nederland.
 • U vraagt uw rijbewijs binnen 3 jaar na uw rijexamen aan. Anders moet u opnieuw examen doen.

Controleer op CBR.nl of u een Gezondheidsverklaring moet invullen. Het CBR beoordeelt daarna of u rijgeschikt bent. Soms heeft het CBR meer informatie nodig. Dan moet u bijvoorbeeld gekeurd worden door een arts. Of een rijtest doen.

Wilt u een buitenlands rijbewijs inwisselen? Dan gelden er extra voorwaarden.

De leeftijd waarop u een rijbewijs mag aanvragen, hangt af van het soort rijbewijs. 

Als u 17 jaar oud bent, kunt u een jongerenrijbewijs aanvragen. U mag dan autorijden met een coach naast u. Hiervoor vraagt u een begeleiderspas aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Lees meer over het jongerenrijbewijs op 2todrive.nl.

Tarieven 2024

 • € 51,10 (online) aanvragen van een rijbewijs
 • € 13,80 extra als u vermissing of diefstal bij de gemeente meldt
 • Gratis als u de vermissing of diefstal online doorgeeft bij de RDW 
 • € 39,65 extra bij spoedaanvraag 
 • € 44,50 gezondheidsverklaring 75-plus

Graag met pin betalen.

Een gezondheidsverklaring (eigen verklaring) met geneeskundig verklaring vraagt u online aan bij het CBR.  Let op gebruik alleen de website van het CBR, andere websites vragen soms extra kosten.

Zo vraagt u een rijbewijs aan:

 • U maakt een afspraak bij de gemeente.
 • U komt naar de gemeente.
 • U neemt mee:
  • uw geldige identiteitsbewijs
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de richtlijnen
  • uw oude rijbewijs, als u uw rijbewijs wilt verlengen of vervangen
 • U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Is uw rijbewijs vermist of gestolen? Of heeft u een vermoeden van misbruik? Meld dit online bij RDW. Maak daarna een afspraak bij de gemeente om een nieuw rijbewijs aan te vragen en volg bovenstaande instructies. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Heeft u een Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring) nodig? Vraag deze online aan bij het CBR. U betaalt de Gezondheidsverklaring bij de aanvraag. Bent u 75-plus? Maak dan een afspraak.

U moet uw rijbewijs persoonlijk komen ophalen. Neem de kassabon mee als afhaalbewijs. Neem ook het oude rijbewijs mee. U hoeft voor het ophalen geen afspraak te maken. 

Let op: een papieren gezondheidsverklaring koopt u in de webshop van het CBR . Dit kan niet meer aan de balie van de gemeente (uitzondering is de gezondheidsverklaring voor 75+).

Na 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen bij de gemeente. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een rijbewijs aan via de spoedprocedure. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw rijbewijs vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.