Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Uittreksel Basisregistratie personen opvragen

Een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) is een officiële verklaring dat u in Heerlen woont. Hierop staan persoonsgegevens zoals uw naam, adres en woonplaats. U heeft bijvoorbeeld een uittreksel nodig als u zich wilt inschrijven voor een woning, als u uw auto wilt overschrijven, of als u gaat trouwen of scheiden. Geef duidelijk aan waar u het uittreksel voor nodig heeft. U vraagt het uittreksel aan bij de gemeente waarin u woont. 

Vraagt u digitaal aan? U krijgt het per post toegestuurd. Let op: Op dit moment hebben wij een achterstand, waardoor het verwerken van de aanvraag langer duurt dan 7 werkdagen. 

In de basisregistratie personen (BRP) staan gegevens van alle inwoners van Nederland. U kunt een kopie van uw eigen gegevens opvragen. Dit heet een uittreksel. Hierop staan onder andere uw naam, geboortedatum, geboorteplaats en huidige adres.

Instanties kunnen om een uittreksel uit de BRP vragen. U kunt bijvoorbeeld aan een woningstichting laten zien dat u ingeschreven staat bij de gemeente.

Reist u met een kind onder de 18 jaar naar het buitenland? Vraag een uittreksel aan voor het reizen met minderjarigen. Hierop staan de gegevens van het kind en wie er gezag heeft. Dat kan handig zijn bij controle aan de grens. 

De BRP gaat terug tot 1 oktober 1994. Heeft u oudere gegevens nodig? Die vraagt u op bij de gemeente waar u toen woonde. 

Ouders of verzorgers zijn niet verplicht om bij de inschrijving van hun kind aan een opleiding een uittreksel uit de BRP aan de school te overleggen!

Tarief 2022:

  • € 11,65 als u het BRP-afschrift via internet (met DigiD) aanvraagt en betaalt
  • € 18,55 als u aan de balie of schriftelijk aanvraagt

Graag met pin betalen.

Zo vraagt u een uittreksel uit de basisregistratie personen aan:

  • Log in met uw DigiD bij uw gemeente.
  • Vul uw gegevens in.
  • U betaalt het uittreksel online bij de aanvraag.
  • U krijgt het uittreksel binnen 7 werkdagen thuisgestuurd. 
  • Komt u aan de balie? Neem uw legitimatiebewijs mee.

Vraagt u een uittreksel aan voor iemand anders? Dan heeft u nodig: 

  • schriftelijke machtiging van betrokkene; 
  • kopie legitimatiebewijs van betrokkene. 

Heeft u het uittreksel online aangevraagd? U krijgt het per post toegestuurd. Let op: Op dit moment hebben wij een achterstand, waardoor het verwerken van de aanvraag langer duurt dan 7 werkdagen.  

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.