Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Definitief ontwerp Promenade II en Schinkelplantsoen vastgesteld

Ook in 2023 gaat Heerlen verder met de aanpak van de openbare ruimte in het centrum. Daar waar het kan, gaan stenen eruit en komen groen en meer beleving erin. Zo wordt dit jaar Promenade II omgetoverd tot een aantrekkelijke groene oase. Met onder meer bloemen en (klim)planten, sierheesters, bomen, een wadi met bruggetjes en zitjes. Qua ontwerp sluit Promenade II aan op het nieuwe Burgemeester Van Grunsvenplein. Ook ontstaat er een nieuwe verblijfsplek - het Schinkelplantsoen - én gaan de eerste kopgebouwen tegen de vlakte. Het definitief ontwerp voor zowel Promenade II als het Schinkelplantsoen is op 10 januari 2023 door het college vastgesteld.

Wethouder centrumontwikkeling Jordy Clemens: “Het is toch veel fijner om te wonen, te werken en te winkelen in een groene, fleurige omgeving dan uit te kijken op kil en grijs beton. Daarom streven we naar een soort eigentijds stadsgroen. We zoeken hierbij de maximale ruimte op.” Uiteraard wordt daarbij rekening gehouden met bijvoorbeeld hulpdiensten, bevoorrading en reinigingsdiensten die er doorheen moeten.

Nieuwe verblijfsplek

Naast de nieuw ingerichte Promenade II ontstaat er ook een nieuwe plek: het Schinkelplantsoen, tussen de inmiddels gestarte nieuwbouw op Schinkelkwadrant-Zuid. Het ligt enigszins afzijdig en heeft tevens een verbinding naar de Schinkelstraat. Dat geeft deze plek een eigen karakter. Het plantsoen krijgt dezelfde inrichtingselementen, met veel groen en ruimte om te zitten en te spelen.

Sloop kopgebouwen

Tussen de Bongerd en de Geerstraat staan kopgebouwen. Door de sloop wordt de zichtlijn van het theater richting Glaspaleis hersteld. De ruimte die vrijkomt door de sloop van kopgebouw B (Honigmannstraat/Promenade I) wordt door de Stadstuin ingericht met tijdelijk groen. De ruimte van kopgebouw C (Honigmannstraat/Promenade II) en D (Geerstraat) worden onderdeel van de nieuwe inrichting van Promenade II. De parkeergarage blijft toegankelijk.

Beter voor het klimaat

De vergroening is niet alleen een verbetering van de kwaliteit en sfeer in de stad, maar ook beter voor het klimaat. De veelheid en diversiteit aan groen zorgt voor meer biodiversiteit, een aangenamere temperatuur in de zomer en neemt het regenwater op. Door het maken van een verbinding met het regenwatersysteem van het Burgemeester van Grunsvenplein wordt straks één robuust watersysteem gecreëerd voor drie projecten.

Samen

De herinrichting van Promenade II en Schinkelkwadrant-Zuid is onderdeel van het IBA-Parkstad sleutelproject Central Park. Vanuit IBA en Provincie Limburg is voor de projecten subsidie toegekend. Het is tevens onderdeel van het ambitiedocument ‘Samen maken we het Centrum’: de integrale aanpak om van het centrum een leukere en levendigere plek te maken. De vastgestelde ontwerpen zijn te bekijken op www.heerlen.nl/promenade.

promenade

Datum nieuwsbericht

10 januari 2023

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.