Stad & Bestuur

Heerlen is een eigentijdse stad. Met een rijk en welvarend Romeins- en mijnverleden, maar ook met moeilijke tijden rond de mijnsluiting en drugsoverlast. Dat is allemaal verleden tijd. Nu is het een stad met lef. Eigenwijs en eigentijds. En ruimte voor ontwikkeling en creativiteit. Ontdek onze stad en maak kennis met het gemeentebestuur en de projecten en plannen voor de toekomst!

Heerlense huizen

Overheid.nl

Alle beleidsstukken, regels en verordeningen van gemeenten en overheid kunt u vinden op de landelijke site van de Overheid.

Andere onderwerpen in Stad & Bestuur

Stad Heerlen

In de prachtige omgeving van het Limburgse Heuvelland ligt Heerlen; centrum van Parkstad Limburg. Stad waar nog veel ruimte is voor cultuur en innovatieve ideeën. Veelzijdige winkelstad, waar je overal binnen vijf minuten in het groen kunt zitten. Met een hechte en gastvrije gemeenschap.

College en gemeenteraad

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in een gemeente. De raad bepaalt de hoofdlijnen van het beleid en houdt toezicht op de uitvoering. Het college vormt het dagelijks bestuur, bereidt de hoofdlijnen voor en voert het beleid uit. Het college heeft ook eigen taken.

Visie en financiën

Na elke verkiezing bepaalt het gekozen bestuur de koers van de stad. Welke visie en prioriteiten hebben we, wat zijn onze ambities en wat zijn onze financiële mogelijkheden?

Projecten en plannen

Een stad en haar bevolking blijft altijd veranderen. Heerlen speelt hier op in en wil een positieve en sterke toekomst op het gebied van wonen, werken, onderwijs, zorg en cultuur. Een leefbare buurt betekent ook dat we aandacht hebben voor buurten die schoon, heel en veilig zijn.

De gemeente

De ambtelijke organisatie geeft uitvoering aan het beleid en de besluiten van het bestuur. Bewoners van de stad kunnen op verschillende manieren meedenken en meepraten.