Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Park Romana, een pop-up park met groen en zandspeelplaats

Het Raadhuisplein in Heerlen wordt binnenkort omgetoverd tot ‘Park Romana’, een groene oase in het centrum waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten, verblijven en spelen. Het plein wordt – als voorloper op de definitieve inrichting - voor een jaar ingericht met bomen, struiken, speelse elementen en sfeerverlichting. Na dit pop-up project worden alle materialen en het groen hergebruikt.

Van bouwplaats naar groene oase

Zowel het stadskantoor als het Raadhuis zijn op stijlvolle en gedetailleerde manier gerenoveerd en vormen een levendig middelpunt van onze stad.

Na de zomer van 2024 start de definitieve herinrichting van het plein, tot die tijd verdient onze stad ook in tijdelijkheid een prettige buitenruimte. Het plein wordt daarom een fijne, frivole plek voor jong en oud. Een aantrekkelijke plek met bomen en struiken, sfeervolle verlichting en een zandspeelplaats voor kinderen. Om het plein nog speelser te maken, worden er ook schommels of andere eenvoudige speelse ingrepen geplaatst.

Wethouder centrumontwikkeling Jordy Clemens: “Experiment en creativiteit horen bij Heerlen. Een stenige, dorre bouwplaats wordt een levendige groene oase. Om in de periode naar een definitieve herinrichting, toch een aantrekkelijke en hoogwaardige omgeving aan de inwoners van Heerlen te bieden, transformeren we het plein tot een groene oase waar levendigheid, ontmoeting, beleving en frivoliteit samenkomen. Het tijdelijk ontwerp is zo opgezet dat de materialen en groen niet verloren gaan, maar na afloop worden hergebruikt.”

Heel Heerlen Graaft in het groen

Vanaf april 2024 vindt er op het plein ook archeologisch onderzoek plaats. Dat onderzoek vindt ook in de groene omgeving plaats. Geïnteresseerden kunnen vanaf de bankjes meekijken met de werkzaamheden. Heel Heerlen graaft in het groen dus.

Samen maken we het centrum

Onder de titel “Samen maken we het Centrum’ werken we met onze partners Ministerie van BZK, Provincie Limburg, IBA Parkstad en Stadsregio Parkstad Limburg aan een schoner, levendiger en bekender centrum. Het centrum van Heerlen is een ontmoetingsplek, woonplek, werkplek, winkelgebied en uitgaansgebied tegelijk en bovendien centrumstad voor de regio Parkstad. Dit tijdelijke park draagt bij aan het bereiken van deze missie.

De afbeelding is een verbeelding van hoe het eruit kan gaan zien.

park romana

Datum nieuwsbericht

27 juni 2023

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.