Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Controleactie bij 180 autogarages en autobedrijven in Heerlen

Van 18 t/m 22 maart 2024 heeft de gemeente Heerlen 180 autogarages en autohandelaren in Heerlen gecontroleerd. De controles richtten zich op ondermijning en milieubelastende activiteiten. Ook is gecontroleerd of de bedrijfsactiviteiten wel in overeenstemming zijn met de gegevens die bij de gemeente bekend zijn. Het merendeel van de ondernemingen had de zaken goed op orde.

De gemeente heeft met de actie informatie opgehaald die waardevol is voor ons veiligheids- en milieubeleid. Opvallend is dat er in de autobranche veel contant geld omgaat. Ondanks dat contant geld een wettig betaalmiddel is, maakt dit de sector kwetsbaar voor witwaspraktijken (door criminelen). Ons advies aan ondernemers is daarom ook: probeer grote sommen geld via de bank of de pin af te rekenen, ook voor je eigen veiligheid.

Actieve voorlichting over ondermijning

Wij hebben de controleactie tegelijk aangegrepen om ondernemers actief te informeren over ondermijning. Onze informatie ging onder meer over hoe men signalen van ondermijning herkent en waar men ondermijning kan melden. Ook ontvingen ondernemers van ons een speciaal voor de autobranche ontwikkelde folder. Meer weten? Download dan de folder (PDF). 

Intensivering van controles

De gemeente gaat de controles intensiveren in de toekomst. Wij hebben door deze controleweek meer zicht gekregen op gegevens die relevant voor de gemeentelijke handhaving. Met deze proactieve controles proberen wij Heerlen veiliger en leefbaarder te maken.

Ondermijning is het leveren van diensten aan criminelen waarmee zij hun activiteiten kunnen voortzetten, zoals bijvoorbeeld het verhuren van een loods zonder al te veel vragen te stellen, terwijl er signalen zijn van een wietplantage of drugslab. Ook bewust wegkijken speelt hierbij een rol. Maar ook zaken verkopen voor grote sommen contact geld kan criminelen helpen hun duistere inkomsten wit te wassen.

Folder over ondermijning

Datum nieuwsbericht

26 maart 2024

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.