Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Gemeente verklaart bezwaar STAND-BY! ongegrond

Beslissing subsidietender WMO: De gemeente Heerlen heeft het bezwaar van zorgcoöperatie STAND-BY! ongegrond verklaard; het bezwaar volgde op de collegebeslissing van 14 november 2023 over de subsidietender Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die in het nadeel uitviel voor STAND-BY! en in het voordeel van zorgorganisatie Incluzio.

Voor de uitvoering van de WMO, zoals de thuishulp of volwassenhulp, heeft de gemeente vorig jaar een subsidietender uitgeschreven. Bij een subsidietender krijgen verschillende zorgorganisaties de kans om voor een vastgestelde periode subsidie te ontvangen. Met die subsidie moet de gekozen zorgorganisatie vervolgens de hulp of zorg regelen en uitvoeren binnen een gemeente.

Hoofdpunten uit het bezwaar

In het bezwaar van STAND-BY! tegen deze collegebeslissing vroeg de zorgcoöperatie onder andere om een nieuwe tenderprocedure uit te schrijven, omdat de tender in strijd met de wet zou zijn, net zoals de subsidie aan Incluzio. Verder zou 1 juli 2024 als einddatum voor het afbouwen van de subsidie onredelijk zijn voor wat betreft het stadsdeel Hoensbroek.

Vanwege het bezwaar heeft de gemeente Heerlen de afgelopen weken de zaak zorgvuldig heroverwogen. Er is nog een keer nauwkeurig gekeken of de gemeente iets over het hoofd heeft gezien; nog een keer is de beoordeling getoetst aan alle wettelijke bepalingen. Maar uit de heroverweging blijkt dat het besluit en het proces waarmee dit besluit is genomen, correct zijn doorlopen en dat de gemeente zich aan de wet heeft gehouden. Het bezwaar van STAND-BY! wordt dus ongegrond verklaard.

Vinger aan de pols

Intussen loopt de overgangsperiode (van 1 januari 2024 tot 1 mei 2024) en draagt STAND-BY! het werk over, terwijl Incluzio zich voorbereid om het werk over te nemen vanaf 1 mei 2024.

Wethouder Arlette Vrusch: “Op dit moment vindt de overdracht plaats naar Incluzio. Zeker zal niet alles vlekkeloos gaan verlopen bij een grote ontwikkeling als deze. Wij blijven uiteraard vinger aan de pols houden of inwoners zonder kwaliteitsverlies de zorg of hulp blijven krijgen die ze nodig hebben. Het belang van de inwoners staat voor de gemeente altijd voorop.”

Datum nieuwsbericht

2 april 2024

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.