Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Heerlen pakt door met maatschappelijk verantwoord inkopen

De gemeente Heerlen is toegewijd aan sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid, en zet zich daarom actief in voor Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI). Vorig jaar heeft de gemeente Heerlen zich om die reden bij een landelijke voorhoede op dit gebied aangesloten, door het landelijk MVOI-manifest te ondertekenen. Als onderdeel van dit initiatief heeft de gemeente nu een concreet actieplan ontwikkeld om de impact van haar inkoopbeleid te vergroten en dit duidelijk zichtbaar te maken.

Positieve maatschappelijke impact


De overheid koopt jaarlijks voor 85 miljard euro aan producten, werken en diensten in, en heeft daarmee een gigantische economische en maatschappelijke impact. Die impact kan positief aangewend worden als overheden, van gemeenten tot ministeries, op een bewuste en verantwoorde manier inkopen. Het landelijke MVOI-manifest beschrijft hoe overheden en maatschappelijke organisaties dat het beste kunnen doen.   

MVOI-actieplan


Op basis van het MVOI-manifest heeft de gemeente Heerlen het MVOI-actieplan vastgesteld. Daarin zijn standaarden op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en sociale verantwoordelijkheid opgenomen, die bij inkopen en opdrachten worden toegepast en gemonitord. Bijvoorbeeld bij aanbestedingen voor allerhande zaken, van asfaltonderhoud tot opdrachten in het sociale domein. Zo wil de gemeente stapsgewijs door middel van haar eigen inkopen en opdrachtverstrekking steeds meer bijdragen aan een eerlijke en natuurvriendelijke samenleving.      

Coöperaties en sociale ondernemingen


Zeker in het sociale domein heeft de gemeente in het bijzonder aandacht voor de mogelijkheid om opdrachten voor te behouden aan sociale ondernemingen en coöperaties. De Aanbestedingswet biedt die mogelijkheid onder specifieke voorwaarden. Zo moet de sociale onderneming of coöperatie in kwestie zich richten op bepaalde diensten, met name op het gebied van gezondheid en activiteiten binnen het sociale of culturele domein. Een voorbeeld van zo’n dienst is de huishoudelijke hulp. Ook moeten deze organisaties hun eventuele winsten herinvesteren in het maatschappelijk belang waarop zij zich richten, of deze, bijvoorbeeld op basis van werknemersaandeelhouderschap, herverdelen.

Duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid in de praktijk 

  
“Met ons vastgestelde MVOI-actieplan brengen we onze maatschappelijke -en milieudoelen stapsgewijs steeds meer in de praktijk. Want een sociale en duurzame toekomst komt alleen binnen handbereik als de overheid het goede voorbeeld geeft. En dat is precies wat de gemeente Heerlen wil doen,” aldus wethouder Milieu & Circulariteit Casper Gelderblom.

Datum nieuwsbericht

7 februari 2024

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.