Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Blog: De graftombes onder Belgisch oorlogsmonument

In ‘Heerlen Ondergronds’ nemen we je mee naar ondergrondse schatten uit het Heerlense verleden. Deze resten zijn, zonder dat je het misschien doorhebt, recht onder je neus terug te vinden. In het derde deel van deze serie bezoeken dichter Merlijn Huntjens en filmmaker Rick Jacops de graftombe onder het monument voor vijftien Belgische militairen op de begraafplaats aan de Akerstraat in Heerlen. Hier stuiten zij op een bijzonder verhaal.

De ruim 200 jaar oude begraafplaats in het centrum van Heerlen kent oude en nieuwe graven en een aantal  indrukwekkende graftombes, waarin vroeger rijke families begraven werden. Centraal op de begraafplaats bevindt zich het monument voor de Belgische militairen. De vraag hoe deze militairen eigenlijk tijdens de Eerste Wereldoorlog in Heerlen in het neutrale Nederland terechtkwamen, voert de filmmakers naar Geert Borloo in het Vlaamse stadje Pamel. Zijn overgrootvader Camille Borloo is een van de soldaten die in de graftombe onder het Heerlense monument begraven is.

Oorlogsgeweld

Geert vertelt over de route die zijn overgrootvader heeft afgelegd nadat hij in 1914 gemobiliseerd werd en de stad Namen moest verdedigen. De Duitsers bleken hier te sterk voor het Belgische leger, waardoor Camille moest vluchten. Via Le Havre reisde hij per boot terug naar België, waar hij bij Antwerpen ingezet werd. Toen ook Antwerpen na zware bombardementen dreigde te vallen was er maar één optie om krijgsgevangenschap te voorkomen: vluchten naar Nederland. In totaal zijn zo 33.000 Belgische soldaten naar Nederland gevlucht. Camille kwam via een interneringskamp bij Harderwijk in 1915 in Heerlen terecht waar hij tewerkgesteld werd in de mijnen.

Ondergronds

In de film volgen we Geert en Merlijn als zij – bij hoge uitzondering – afdalen in de graftombe onder het oorlogsmonument. In de smalle, donkere tombe zien we dat alle soldaten begraven zijn in loden kisten.. Camille overleed, vermoedelijk vanwege de Spaanse Griep,  op 26 oktober 1918 aan de gevolgen van een longontsteking. Vijftien dagen voordat in België de Eerste Wereldoorlog ten einde liep.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.