Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Voormalig terrein Oranje-Nassaumijn komt weer vol tot bloei en leven!

Het terrein tussen de Kloosterstraat en de CBS Weg ligt er al jaren liefdeloos bij. Hoog tijd voor een kwalitatief hoogstaande en groene verandering: van 51.000 m2 braakliggend terrein wordt een aantrekkelijke, parkachtige omgeving gemaakt. Deze plek, ooit het hart van de Heerlense mijnindustrie, komt hiermee opnieuw tot leven. Het gebied wordt omgedoopt tot Oranje-Nassaupark. In dit park komen in de toekomst allerlei functies samen: onderwijs, urban sports, (lang) parkeren, kunst en evenementen.

Wethouder centrumontwikkeling Jordy Clemens: “Hier gingen de mijnwerkers vroeger ondergronds. Hier stonden ook de enorme schoorstenen Lange Jan en Lange Lies, destijds de bakens van onze stad. Deze bijzondere plek verdient weer een aansprekende invulling met veel groen. Ik ben blij dat dat nu gaat gebeuren. In het Oranje-Nassaupark komt straks zoveel moois samen en gaat het weer leven. Met onder meer honderden scholieren die er midden in een fijne, groene omgeving naar school gaan.”

Onderwijs

Zo komt het Beroepscollege Parkstad Limburg locatie Herle er met een nieuw, eigentijds gebouw. Het huidige gebouw aan de Heldevierlaan voldoet op langere termijn niet meer aan de eisen die gesteld worden aan een gebouw voor het geven van goed onderwijs. Een nieuw gebouw is nodig om inclusief en vernieuwend vmbo-onderwijs te geven in een duurzame omgeving. Hiermee is de onderwijsinstelling klaar voor het beroepsonderwijs van de toekomst dat aansluit op de regionale arbeidsmarkt. Bovendien is de nieuwe school straks goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto.

Urban Sports

Voor Heerlen is het terrein daarnaast de ideale plek voor urban sports, een lang gekoesterde wens van Heerlen. Wethouder sport, Martin de Beer: “Het plan is om hier onder meer een groot en hoogwaardig skatepark van ruim 2.000 m2 aan te leggen, dat (urban) sporters uit de hele regio zal aantrekken. Het ontwerp en de uitwerking vindt in nauwe samenwerking en afstemming met de toekomstige gebruikers plaats.”

Lang parkeren en evenementen

Op het terrein is tevens ruimte voor een langparkeerplaats. Wethouder mobiliteit Marco Peters: “We willen voor de bezoekers die langer in ons centrum verblijven, voor de mensen die er werken of de trein nemen in het Maankwartier, een betaalbaar alternatief bieden. Het past tevens in onze wens om de voetgangers in ons centrum meer ruimte te geven.” Uiteraard wordt de combinatie gemaakt met de parkeerbehoefte voor de andere functies. Het parkeerterrein kan als onderdeel van het evenemententerrein gebruikt worden.

Mijnkunstwerk

Ook het interactieve kunstwerk van kunstenaar Michel Crapanzano krijgt een plek op het terrein. De Dans van Lies en Jan is een ode aan de twee schoorstenen die op het voormalig mijnterrein hebben gestaan en destijds symbool stonden voor Heerlen als mijnstad. Het kunstwerk wordt acht meter hoog. Midden in het kunstwerk kan een lamp een lichtbundel produceren van 135 meter hoog: de hoogte van de Lange Jan.

Verder uitwerken

De komende maanden wordt gewerkt aan een ontwerp waarbij onder meer wordt gekeken naar hoe iedere functie zo optimaal mogelijk kan worden ingepast, ook ten opzichte van elkaar.

Illustratie: Tejohaas Productions

Invulling Oranje-Nassaupark

Datum nieuwsbericht

14 maart 2023

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.