Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Verkiezingen

In Nederland worden er verkiezingen gehouden voor de Tweede Kamer, Provinciale Staten, de gemeenteraad, het waterschap en het Europees Parlement. Uw mening telt en maakt verschil! Laat van u horen tijdens de verkiezingen.

Waarom is uw stem belangrijk?

De beslissingen van de politieke partijen zijn van invloed op uw persoonlijke leven. Zij beslissen over zaken die iedereen aangaan, van jong tot oud. Denkt u bijvoorbeeld aan werk voor jongeren, openingstijden van winkels en cafés, de herinrichting van uw buurt, het onderwijs en de bouw van nieuwe woningen. Gebruik dus uw kiesrecht en stem op de partij die het beste bij u past! Het is belangrijk dat onderwerpen die u belangrijk vindt gehoord worden, zodat uw belangen vertegenwoordigd worden.

nb: De Eerste Kamer wordt niet rechtstreeks gekozen. U kiest de leden van de Provinciale Staten in uw provincie. Alle Statenleden samen kiezen vervolgens de leden van de Eerste Kamer.

Wanneer zijn de verkiezingen?

  • 30 mei 2023 Eerste Kamerverkiezingen
  • 6 juni 2024 Europees Parlementsverkiezing (onder voorbehoud)
  • 19 maart 2025 Tweede Kamerverkiezingen

Meer info:


Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen maart 2023

rode potloden
Verkiezingsuitslagen

Bekijk de definitieve verkiezingsuitslagen per stembureau voor de Waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart 2023. De opkomst in Heerlen voor de Provinciale Statenverkiezing is uiteindelijk vastgesteld op 45%. In Heerlen tellen 30.667 stemmen mee voor de definitieve uitslag. Voor de waterschapsverkiezing is de opkomst vastgesteld op 41%. Daarvoor tellen 30.044 stemmen mee.

Definitieve uitslag verkiezingen

De definitieve uitslagen van de verkiezingen is bekend; zowel van de Provinciale Staten als van het Waterschap. Bekijk het aantal stemmen per partij.

Provinciale Staten en waterschap
Wat doen de Provinciale Staten en het waterschap?

Door te stemmen heeft u mee bepaald wie de volgende vier jaar over de plannen van de provincie en het waterschap beslissen. Maar wat doen de Provinciale Staten en het waterschap precies?

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.