Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Maruf Ibatov

Maruf is Buitengewoon Opsporingsambtenaar: “Heerlen was mijn eerste thuisstad buiten mijn geboorteland. Alles wat ik bereikt heb voor mijn gezin, heb ik te danken aan de ondersteuning die ik in Heerlen kreeg. Nu is het mijn beurt en wil ik iets teruggeven aan de stad.”

Ik bouw aan Heerlen door…

“Ik ben ongelofelijk dankbaar voor alle ondersteuning die mijn gezin en ik in Heerlen hebben gekregen om een nieuw leven op te bouwen. Als wederdienst ben ik dienstbaar aan de stad. Als geen ander weet ik hoeveel impact een veilige omgeving heeft op de kwaliteit van leven. Daar zet ik mij met hart en ziel voor in. Ik denk dat ik voor mijn team ook veel kan betekenen vanwege mijn niet-Nederlandse achtergrond. Ik spreek Russisch, Afghaans en Oekraïens; er wonen best veel mensen met deze nationaliteiten in Heerlen. Ik kan hen in hun eigen taal benaderen als zij vragen hebben of iets willen melden. Veel mensen met een andere herkomst zullen zich in mij vertegenwoordigd zien in het handhavingsteam. En wie weet kan ik jongeren met een andere culturele achtergrond laten zien dat een baan als BOA ook voor hen weggelegd is.”

Werken voor de gemeente Heerlen

“Ik werk in Heerlen-Centrum en spreek daar iedere dag met andere mensen en ondernemers. Geen dag is hetzelfde. Het leuke is dat ik het centrum van de stad voor mijn ogen zie veranderen. Overal wordt gewerkt. Met Maankwartier heeft Heerlen al het mooiste station van Limburg, misschien zelfs van Nederland. Daar komen steeds meer leuke pleinen bij waar van alles te beleven valt. Ik vind Heerlen een open minded en levendige multiculturele stad. Ik ben gelukkig dat ik hier kan wonen en werken.”

Mijn weg naar Heerlen

“Ik ben in 2010 uit Tadzjikistan gevlucht. Ik was daar rechercheur bij de politie. Tadzjikistan is een voormalig Sovjet-land. Het land werd steeds corrupter en als rechercheur kreeg ik daar steeds meer last van. Op een gegeven moment werd duidelijk dat ik geen keuze had; vanwege de veiligheid van mijn gezin en mijzelf moest ik vluchten. Zonder te weten wat mijn eindbestemming zou zijn, ben ik uiteindelijk in Heerlen terechtgekomen. Hier vond mijn inburgering plaats, heb ik de taal geleerd en heb ik de kans gekregen om opleidingen te volgen. Eerst tot beveiliger en daarna tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar. Sinds juli 2022 maak ik deel uit van het team Handhaving van Heerlen. Dichter bij mijn oorspronkelijke politiebaan in Tadzjikistan kan ik niet komen.”

Foto Maruf Ibatov

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.