Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

AED en burgerhulpverleners aanmelden bij Reanimatie Netwerk

Een AED is een apparaat dat helpt bij een hartstilstand. De gemeente heeft AED-apparaten op meerdere plaatsen hangen. Kijk op de site van de Hartstichting voor meer informatie over AED-apparaten.

Bij een hartstilstand geeft de AED stroomstootjes. Hierdoor moet het hart weer gaan kloppen. Als iemand binnen 6 minuten gereanimeerd kan worden, is de kans groot dat hij of zij het overleeft.

Bij een hartstilstand is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een AED in de buurt is. De 112-centrale roept burgerhulpverleners op om direct naar het slachtoffer te gaan of om een AED te halen. Burgerhulpverleners zijn opgeleide vrijwilligers aangemeld bij Hartslagnu. Zij zijn oproepbaar bij een hartstilstand in de buurt. De burgerhulpverlener krijgt een code toegezonden om de AED-kast te openen.

We zoeken altijd burgerhulpverleners (vrijwilligers) die kunnen reanimeren in een noodsituatie. Meld u via Hartslagnu aan als burgerhulpverlener bij het Reanimatie Netwerk Heerlen. Nog geen reanimatiecertificaat: kijk bij aanpak. 

U kunt ook bijdragen aan het Reanimatie Netwerk door een AED aan te schaffen en deze aan te melden bij het Reanimatie Netwerk. De gemeente vergoedt gemaakte kosten voor de aanschaf van een AED-kast.

Als vrijwilliger moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • minimum leeftijd is 18 jaar
  • mobiele telefoon bezitten

Voor geïnteresseerden die nog geen geldig reanimatiecertificaat hebben, biedt de gemeente een aantal kosteloze cursussen aan. Dit gebeurt in samenwerking met onze partners. Het gaat om een basiscursus reanimeren, inclusief het gebruik van een AED.
Meld u als vrijwilliger aan via www.hartveilig.nl. Na afronding verzorgt Hartveilig de aanmelding bij Hartslagnu.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.