Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Maankwartier; de nieuwe stationsomgeving

Maankwartier is de nieuwe stationsomgeving van Heerlen. Een plek waar mensen werken, wonen, reizen en kunnen genieten.

Het nieuwe stukje Heerlen is vooral een mooie verbinding tussen Heerlen-Zuid en Heerlen-Noord. Het spoor splitst de stad in tweeën; Maankwartier zorgt voor een nieuwe verbinding. Mensen kunnen dan  veel gemakkelijker van het ene naar het andere stadsdeel.

Maankwartier is het nieuwe visitekaartje van Heerlen, van Parkstad. Een plek waar reizigers aankomen met bus en de trein en zich verwonderen over het bijzondere ontwerp. Een plek waar mensen graag verblijven en elkaar ontmoeten. Een plek om trots op te zijn en om over te praten. Maankwartier brengt ook weer schoonheid in de stad. Met hoge bogen, fraaie gevels, intieme straten, royale trappartijen en ontmoetingspleinen. Het unieke ontwerp combineert bouwstijlen uit de belangrijke perioden van mijnbouw en het Romeinse verleden met een vleugje zuidelijke warmte en romantiek.

Kunstenaar Michel Huisman bedacht Maankwartier. Met in het kunstwerk nog eens 89 kleinere kunstwerken. Sommige zijn heel zichtbaar, zoals de Heliostaat, andere zijn verstopt als bouwkundig detail. Alle kunstwerken samen, vormen één sterrenbeeld en vertellen een eigen verhaal.

De hoofdontwikkelaars van Maankwartier waren woningstichting Weller en de gemeente Heerlen. Het gehele project is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Provincie Limburg en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid. Zij ondersteunden het project met subsidiegelden.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.