Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu
Logo gemeente Heerlen

Aanpak stadscentrum

Het centrum van Heerlen krijgt bewust onze aandacht; het is een ontmoetingsplek, woonplek, werkplek, winkelgebied en uitgaansgebied tegelijk. Heerlen is bovendien centrumstad voor de hele regio Parkstad Limburg.

In de afgelopen jaren hebben we al veel bereikt. De meningen hierover zijn vrijwel unaniem: het Pancratiusplein, de vijf Pleintjes, het Maankwartier, de nieuwe speelvoorzieningen, de verlichting, bankjes en het groen èn een bomvolle culturele kalender maken Heerlen mooier en gezelliger!

En wij blijven voortdurend werken aan een levendig en mooi centrum van Heerlen. Samen met IBA en Provincie Limburg zorgen wij nu verder aan de uitvoering van alle 26 ambities en projecten. Met als doel een fraai en bruisend centrum waar het goed toeven is. 

Bidboek Heerlen

In het bidboek staat het overzicht van ambities in de binnenstad.

Het laatste nieuws

samen maken we de stad

Meer schoonheid, levendigheid en bekendheid stadshart

5 juli 2021 - Het centrum van Heerlen is in de afgelopen jaren al positief veranderd. Ook zijn er tal van projecten gestart of worden binnenkort opgestart. Zo worden het Van Grunsvenplein en Promenade II sfeervoller en groener, komen er een nieuw Mijnmuseum en Romeins museum en wordt het Schinkelkwadrant omgetoverd tot fijn en groen woongebied. Veranderingen die de stad aantrekkelijker en leuker maken. Maar het kan nog beter, vindt het college. “Bewoners, ondernemers en bezoekers verdienen een mooie, schone en levendige huiskamer waar ze zich thuis voelen. En we moeten het verhaal van Heerlen meer gaan vertellen.”

Lees meer
cover urban bidboek

Samen maken we Heerlen!

5 juli 2021 - De afgelopen jaren hebben we in Heerlen-Centrum veel projecten en evenementen gerealiseerd. Het is tijd om vooruit te kijken en nieuwe plannen te maken! Daarom nodigen we u graag uit om met ons mee te denken! U kunt bij ons langskomen op de Promenade, meedoen aan workshops en een enquête invullen.

Lees meer
/

Publiekshal stadskantoor open in oktober

29 juni 2021 - De publiekshal in het nieuwe stadskantoor van Heerlen gaat open op maandag 11 oktober 2021. Vanaf die dag zijn inwoners van harte welkom op deze prachtige locatie. De ambtenaren moeten dan nog even wachten. Zij kunnen vanaf donderdag 23 december 2021 beginnen met verhuizen naar het nieuwe gebouw.

Lees meer
foto van zwembad

Heerlen bouwt zwembad aan de Putgraaf

1 juni 2021 - Na zorgvuldig onderzoek rolt Putgraaf 188 uit de bus als meest ideale locatie voor het nieuwe zwembad van Heerlen. Nu is deze locatie nog in gebruik als tijdelijk stadskantoor. Het college nam op dinsdag 1 juni het voornemen om over te gaan tot de verdere uitwerking en realisatie van het plan.

Lees meer
Meer nieuws

Bekijk meer nieuws over de ontwikkelingen in Heerlen-centrum

Werken aan

impressie van de Nieuwe Nor
Nieuwbouw de Nieuwe Nor

Het is jullie vast en zeker niet ontgaan. Door het grote succes van de afgelopen jaren was de zaal van de Nieuwe Nor te klein geworden. De concertzaal wordt nu uitgebreid en vanaf 2022 zal zij haar deuren weer openen. Een preview..

Schinkelkwadrant Zuid oftewel Central Park tijdens cultura nova 2019
Central Park

Central Park is deel van Heerlen-Centrum en beslaat onder andere Schinkelkwadrant-Zuid en -Noord en het Van Grunsvenplein.

ontwerp nieuw stadskantoor
Het stadskantoor in aanbouw

Hand in hand met een Peutz monument: een compact nieuw Stadskantoor, verbonden met het Raadhuis en omringd door meer openbare ruimte dan voorheen.

Romeinse vondsten
Het Romeins Kwartier

Het Romeins Kwartier is een uitwerking van een van doelen van het Urban Bidboek: de geschiedenis zichtbaarder maken in onze stad.

Stadscentra echt verkeersluw in 2020
Stadscentra verkeersluw

Om de stadscentra veilig te houden en een mooie uitstraling te geven heeft gemotoriseerd verkeer alleen toegang tijdens venstertijden.

uitsnede bidboek
het Bidboek

Met het Bidboek Urban Heerlen heeft ons centrum plannen voor jaren. Aan de hand van 25 concrete ambities zijn projecten en evenementen, duidelijk en overzichtelijk gepresenteerd.

Resultaten

Social Sofa met Simone Boode
Social Sofa's

Om ons centrum nog mooier te maken zijn er unieke bankjes gemaakt, helemaal belegd met mozaïeksteentjes. Kunst om op te zitten.

Foto van de mural aan de Morenhoek
Murals

Kleurrijke muurschilderingen in het centrum; groot en klein!

xx
Vijf pleintjes

Vijf bijzondere pleintjes in het hart van de stad! Inspirerende cultuurplekken

Via Belgica bankje met infopaneel op het Raadhuisplein
Geschiedenis zichtbaar maken!

De rijke geschiedenis van Heerlen zichtbaar maken - dat is een van onze doelen. In maart 2018 kwamen er twee plekken bij in het Centrum die hiernaar verwijzen!

Het straatnamenbordje voor het Romeins Kwartier
Romeins Kwartier: idee van bewoners

Een idee van bewoners om de Romeinse geschiedenis zichtbaar te maken!

opening station
Nieuw station Heerlen officiëel geopend

Station Heerlen in de nieuwe stationsomgeving Maankwartier markeert het lef en de trots van vernieuwend Heerlen.

Romeins Kwartier straatnaambordje in het centrum
Straatnaambordjes in het Romeins Kwartier

U kunt nu op straatnaambordjes zien of u in het Romeins Kwartier bent. Het idee om dit via de bordjes duidelijk te maken komt van buurtbewoners zelf. In het gebied zijn belangrijke 'hotspots' uit de Romeinse tijd te vinden.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.