Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu
Logo gemeente Heerlen

Heerlen-Centrum in de maak

Het centrum van Heerlen krijgt bewust onze aandacht; het is een ontmoetingsplek, woonplek, werkplek, winkelgebied en uitgaansgebied tegelijk. Heerlen is bovendien centrumstad voor de hele regio Parkstad Limburg.


Heerlen is continu in ontwikkeling. Daarom zijn we gewend om onze handen uit de mouwen te steken. Het verleden heeft ons gevormd tot wie we nu zijn. Zelfverzekerd en nuchter, met beide voeten aan de grond. Nieuwe ideeën zijn onze zuurstof. Daarom wachten we niet af, maar maken we onze dromen waar.

Zo werken we hard aan de leefbaarheid van onze binnenstad als centrum van Parkstad. Met onze partners investeren we in nieuwe woningen, vervangen we asfalt voor meer groen en creëren we voorzieningen zoals een nieuw stadskantoor, zwembad en poppodium. Hierdoor maken we van Heerlen-Centrum een aantrekkelijke en fijne plek voor onze bewoners en bezoekers.

Samen maken we het centrum

Het centrum van Heerlen is in de afgelopen jaren al positief veranderd. Maar het kan nog beter! Bewoners, ondernemers en bezoekers verdienen een mooie, schone en levendige 'huiskamer' waar ze zich thuis voelen en waar ze graag willen zijn. Daarom werken we nu en de komende jaren zo hard aan al onze ambities en projecten.

We doen het niet alleen...

We kunnen onze plannen niet alleen uitvoeren, daarom werken we nauw samen met Ministerie BZK, Provincie Limburg, IBA Parkstad en Stadsregio Parkstad Limburg. Samen met hen, maar ook met alle andere partners, bewoners, ondernemers, bezoekers, bedrijven, organisaties etc. maken we de stad.

Het laatste nieuws

samen maken we de stad

Meer schoonheid, levendigheid en bekendheid stadshart

5 juli 2021 - Het centrum van Heerlen is in de afgelopen jaren al positief veranderd. Ook zijn er tal van projecten gestart of worden binnenkort opgestart. Zo worden het Van Grunsvenplein en Promenade II sfeervoller en groener, komen er een nieuw Mijnmuseum en Romeins museum en wordt het Schinkelkwadrant omgetoverd tot fijn en groen woongebied. Veranderingen die de stad aantrekkelijker en leuker maken. Maar het kan nog beter, vindt het college. “Bewoners, ondernemers en bezoekers verdienen een mooie, schone en levendige huiskamer waar ze zich thuis voelen. En we moeten het verhaal van Heerlen meer gaan vertellen.”

Lees meer
cover urban bidboek

Samen maken we Heerlen!

5 juli 2021 - De afgelopen jaren hebben we in Heerlen-Centrum veel projecten en evenementen gerealiseerd. Het is tijd om vooruit te kijken en nieuwe plannen te maken! Daarom nodigen we u graag uit om met ons mee te denken! U kunt bij ons langskomen op de Promenade, meedoen aan workshops en een enquête invullen.

Lees meer
/

Publiekshal stadskantoor open in oktober

29 juni 2021 - De publiekshal in het nieuwe stadskantoor van Heerlen gaat open op maandag 11 oktober 2021. Vanaf die dag zijn inwoners van harte welkom op deze prachtige locatie. De ambtenaren moeten dan nog even wachten. Zij kunnen vanaf donderdag 23 december 2021 beginnen met verhuizen naar het nieuwe gebouw.

Lees meer
foto van zwembad

Heerlen bouwt zwembad aan de Putgraaf

1 juni 2021 - Na zorgvuldig onderzoek rolt Putgraaf 188 uit de bus als meest ideale locatie voor het nieuwe zwembad van Heerlen. Nu is deze locatie nog in gebruik als tijdelijk stadskantoor. Het college nam op dinsdag 1 juni het voornemen om over te gaan tot de verdere uitwerking en realisatie van het plan.

Lees meer
Meer nieuws

Bekijk meer nieuws over de ontwikkelingen in Heerlen-centrum

Werken aan

Ontwerp Burg. Van Grunsvenplein
Burgemeester van Grunsvenplein

Een groen, duurzaam plein voor het prachtige Parkstad Limburg Theater, met ruimte voor ontspanning, beweging en evenementen.

Ontwerp Schinkelkwadrant-Zuid
Schinkelkwadrant-Zuid

Op een plek waar eerst leegstaande kantoren en winkelruimtes stonden, worden 98 fraaie stadswoningen en appartementen gebouwd in een groene omgeving.

Promenade II
Promenade II

De stenen maken hier plaats voor een groene verbinding met veel plek om elkaar te ontmoeten en lekker te spelen.

Belevingsconcept Romeins Kwartier pluktuin
Belevingsconcept Romeins Kwartier

In het Romeins Kwartier ontdek je Romeins Heerlen anno nu. Je bewondert de indrukwekkende archeologie, maar proeft ook de moderne sporen van het eeuwenoude erfgoed: liefde voor kunst, handel, ambacht en architectuur.

impressie van de Nieuwe Nor
Nieuwe Nor

Het is jullie vast en zeker niet ontgaan. Door het grote succes van de afgelopen jaren was de zaal van de Nieuwe Nor te klein geworden. De concertzaal wordt nu uitgebreid en vanaf 2022 zal zij haar deuren weer openen.

ontwerp nieuw stadskantoor
Het stadskantoor

Hand in hand met een Peutz monument: een compact nieuw Stadskantoor, verbonden met het Raadhuis en omringd door meer openbare ruimte dan voorheen.

Sporthuis Diana
Sporthuis Diana

Van leegstaand winkelpand naar woningen. Hier zijn 36 studio's voor jongeren en jong afgestudeerden van 20 tot 27 jaar gerealiseerd. Een doelgroep voor wie het extra moeilijk is geschikte woonruimte te vinden.

Romeins Museum De Thermen
Romeins Museum De Thermen

Het badhuis is het oudste stenen gebouw van Nederland. Om dit topstuk naar behoren te beheren, behouden en inspirerend te presenteren is een nieuw gebouw noodzakelijk. Met het nieuwe Romeins Museum ontsluiten we het Romeins verleden op een unieke wijze.

royal/rivoli
Royal & Rivoli

Nostalgische broedplaats van 5.000 m2 voor filmcultuur & creativiteit. Op de plek van de oude Rivoli en Maxim komt een nieuwe, moderne aanbouw. Tevens wordt de Royal aan de binnenkant verbouwd.

Openbare ruimte Romeins Kwartier
Openbare ruimte Romeins Kwartier

Zoals vanouds is het nooit stil in Romeins Heerlen: het borrelt er en het bruist. We werken aan de toekomst van dit stuk binnenstad met onder meer het nieuwe stadskantoor met stadstuinen én de herinrichting van straten en pleinen.

Nederlands Mijnmuseum
Nederlands Mijnmuseum

In het voormalige Kneepkenspand, oud-mijnwarenhuis, vertellen we de verhalen van onder- én bovengronds. Want alles wat destijds in Heerlen gebeurde, had een relatie met de mijnen. Dat zie, hoor en voel je hier.

Schinkelkwadrant-Noord
Schinkelkwadrant-Noord

Schinkelkwadrant-Noord is het gebied gelegen tussen de Schinkelstraat, Geerstraat en Honigmannstraat.

atelier stadsrevisie - pat's tostibar
Atelier Stadsrevisie

Kijk je in Heerlen naar boven, dan ontdek je daar de meest prachtige gevels. Het Atelier zorgt ervoor dat de gevels op de begane grond er ook weer mooi uitzien. Nummer 8 verwijst naar Pat’s Tostibar, een voorbeeld van de opgeknapte gevels.

De worstenhemel
Kiosk De Worstenhemel

Vertier op hoog niveau. Een stadspodium voor bijvoorbeeld voordrachten of optredens. De naam verwijst naar de onderliggende kiosk.

Landsfort Herle
Landsfort Herle

In de Middeleeuwen was Landsfort Herle de kern van het huidig Heerlen: een kleine, ommuurde nederzetting die bestond uit de Pancratiuskerk, een paar huizen en een woontoren, de Schelmentoren. In Landsfort Herle brengen we nu het Middeleeuws verleden weer tot leven.

Spoorsingel
Woningbouw Spoorsingel

Lelijke, leegstaande gebouwen worden vervangen door eigentijds wonen.

En verder in het centrum...

mijnwater
Aansluiting op mijnwater

Mijnwater is leverancier van duurzame energie en levert warmte en koelte aan kantoren, bedrijfspanden en woningen in Parkstad.

maankwartier
Maankwartier

Een uniek stationsgebied dat refereert aan bouwstijlen uit de geschiedenis van haar omgeving, waaronder de Limburgse boerderijen, de mijnbouw en het Heerlens Romeins verleden.

xx
Vijf pleintjes

Vijf bijzondere pleintjes in het hart van de stad! Inspirerende cultuurplekken

Foto van de mural aan de Morenhoek
Murals

Kleurrijke muurschilderingen in het centrum; groot en klein!

Romeins Kwartier straatnaambordje in het centrum
Straatnaambordjes in het Romeins Kwartier

U kunt nu op straatnaambordjes zien of u in het Romeins Kwartier bent. Het idee om dit via de bordjes duidelijk te maken komt van buurtbewoners zelf. In het gebied zijn belangrijke 'hotspots' uit de Romeinse tijd te vinden.

Social Sofa met Simone Boode
Social Sofa's

Om ons centrum nog mooier te maken zijn er unieke bankjes gemaakt, helemaal belegd met mozaïeksteentjes. Kunst om op te zitten.

Het straatnamenbordje voor het Romeins Kwartier
Romeins Kwartier: idee van bewoners

Een idee van bewoners om de Romeinse geschiedenis zichtbaar te maken!

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.