Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

SedaDNA voor het eerst op grote schaal in Nederland

Eén van de onderzoeksdoelstellingen van Constructing the Limes is het onderzoek naar “sedimentair ancient DNA” (sedaDNA), DNA afkomstig uit archeologische bodemlagen. Het biedt kansen om de inzicht te krijgen in het dieet van de mensen in Heerlen in de Romeinse tijd en kan ook mogelijke ziekteverwekkers opsporen. Kortom, we gaan de methode van rioolwatermeting die werd gebruikt tijdens COVID door het RIVM toepassen op Romeins Heerlen.

Het graven van proefputten in Heerlen is de uitgelezen gelegenheid om nieuwe bodemmonsters te nemen. We zullen deze techniek ook toepassen op aardewerk en zo onderzoeken wat in al die kookpotten, wrijfschalen en voorraadpotten werd bewaard. Gertjan Plets, Arjen de Groot en Kadir Özdogan (C-Limes), zullen het onderzoek leiden en in samenwerking met de Universiteit van Kopenhagen uitwerken.

Het sedaDNA onderzoek levert informatie op over het dieet van de Romeinse burgers in het grensgebied. Een puzzelstuk dat zal bijdragen in meer inzicht over de spreiding van ziekten, voedingspatronen en gewassen in het grensgebied van het Romeinse Rijk.

Tijdens het archeologieweekend, op 9 en 10 september 2023 (Open Monumentendagen), worden stalen genomen in de verschillende proefputten die de Heerlense participanten zullen graven. Ook zullen we aardewerk uit Heerlen onderzoeken op etensresten.

De staalnames worden verwerkt door het projectteam van C-Limes aan de Universiteit Utrecht en Wageningen University en Research. Het onderzoeksrapport wordt binnen 4 maanden verwacht. De nieuwe kennis over het dieet van de Romeinen uit Heerlen zal ingezet worden tijdens een publieksevent in januari 2024. 

Datum nieuwsbericht

18 april 2023

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.