Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Maandelijks besparen met… de fiets

Het is geen geheim dat autorijden duur is. Maar hoeveel kan je nu eigenlijk besparen als je meer fietst of zelfs alleen maar fietst en de auto laat staan?

Het laatste OV-onderzoek toont aan dat Heerlen bovengemiddeld goed is aangesloten op het fiets- en OV-netwerk. Desondanks blijft het bezitten van een auto wel handig. Voor veel mensen is het dan ook geen optie om de auto volledig uit het leven te verbannen. Soms heb je de auto simpelweg nodig. Maar autorijden kost geld. Niet alleen de auto zelf, ook verzekeringen en benzine zijn relatief duur. Wat kan je dan wel doen om geld te sparen? Gewoon, iets vaker de fiets in plaats van de auto pakken wanneer het om kleine afstanden gaat! Zo kun je toch al snel flinke bedragen besparen.

+ €200 extra te besteden per maand

De gemiddelde autokilometer met een kleine middenklasser kost circa € 0,43. Een kilometer fietsen kost slechts € 0,08. Woon je 10 kilometer van je werk en ga je 20 dagen per maand op-en-neer gedurende 11 maanden per jaar, dan bespaar je met de fiets jaarlijks al snel € 1.540.

Mocht je toch kans zien om je auto helemaal in te wisselen voor een (elektrische) fiets of bakfiets dan kan je daar nogmaals € 1.000 bij optellen. Deze besparing zit hem in de verplichte autoverzekering en wegenbelasting. Voor een standaardverzekering betaal je ruim € 60 per maand, dat is € 720 per jaar. De wegenbelasting is op modellen na 2010 ongeveer € 40 per maand, ook hier bespaar je dus gauw € 280 per jaar.

En je spaart ook nog eens het milieu!

Met fietsen doe je niet alleen iets goeds voor jezelf en je portemonnee, maar ook voor het milieu. Je spaart op fossiele brandstoffen en je vermindert de CO2-uitstoot. Jouw ecologische voetafdruk die je achterlaat op de aarde wordt dus kleiner. Een zuinige, moderne auto brengt per kilometer zo'n 100 gram CO2 in de atmosfeer. Met fietsen is dat verwaarloosbaar. Bij een woonwerk-afstand van 10 km bespaar je daarom 440 kg CO2 per jaar. Daar moeten 22 bomen een jaar lang voor groeien!

Interessant?

Bekijk ook de website van maastrichtbereikbaar.

foto van een vrouw op de fiets

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.