Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Het positieve effect van thuiswerken op het milieu

Op 13 maart 2020 klonk het advies om ‘’zoveel mogelijk thuis te werken’’. Het begin van een zeldzame periode waarin de auto lange tijd stil stond. Is dit de toekomst?

Covid19 en bijbehorende crisis zorgden ervoor dat we tot stilstand kwamen; we werken massaal thuis en zijn minder vaak ‘’onderweg’’. 4 maanden later zijn de gevolgen van het thuiswerken zichtbaar. Heeft thuiswerken de toekomst of zijn we straks weer iedere dag onderweg naar kantoor, een klant of die ene vergadering midden in het land?

Zuid-Limburg Bereikbaar deed onderzoek naar de potentie van thuiswerken. Hoeveel autoritten, autokilometers en uitstoot van CO2 besparen we in Zuid-Limburgs als we met z’n allen thuiswerken? Ook onderzochten ze of men ook van plan is om na de crisis nog enkele dagen per week thuis te werken. Werken we straks steeds vaker vanuit thuis of keren we terug naar de oude situatie?

Het positieve effect op het milieu

Uit het onderzoek blijkt dat 63% van de werknemers grotendeels (4 dagen of meer) vanuit thuis werkt tijdens de crisis. Natuurlijk heeft dit een positief effect op het milieu. In Zuid-Limburg besparen we bijvoorbeeld 44.000 autoritten per dag, 2.142.000 autokilometers per dag en 81.000 ton CO2 per jaar. Veel meer dan dat de doelstellingen van ZLB (3.500 autoritten per dag besparen in 2022) voor ogen heeft. Specifiek voor Heerlen is dat een besparing van 6.000 autoritten en 317.000 autokilometers per dag en 12.000 ton CO2 per jaar.

Het potentieel voor de toekomst

De intentie van medewerkers ten aanzien van thuiswerken na de crisis verschilt enorm. Zo geeft 33% van de werknemers aan straks weer iedere dag naar het werk te gaan, terwijl 32% van plan is minimaal één dag per week thuis te blijven werken. ZLB heeft aan de hand hiervan de potentiele besparing in kaart gebracht. Een besparing van ongeveer 5.500 autoritten en 266.000 autokilometers per dag en 10.000 ton CO2 per jaar. Thuiswerken heeft de toekomst! Ook uit de landelijke cijfers blijkt de potentie van thuiswerken. Werken we met z’n allen in de toekomst één dag thuis, dan besparen we 606 kiloton CO2 per jaar. Dat staat gelijk aan 30.300 bomen planten!

Ook zullen het aantal files en ongelukken enorm afnemen. Om dit ook daadwerkelijk te realiseren is de rol van werkgevers is cruciaal. Werkgevers moeten het thuiswerken mogelijk blijven maken. Werknemers moeten beschikken over de juiste thuiswerkfaciliteiten. Het advies aan werkgevers luidt dan ook om het thuiswerken te stimuleren en te intensiveren.

Meer informatie over het onderzoek van Zuid-Limburg Bereikbaar vind je terug op de website van zuidlimburgbereikbaar.

foto van mevrouw die thuiswerkt

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.