Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Maak kennis met fietsambassadeur Harrie

Eind april 2021 gingen we op zoek naar Heerlense fietsliefhebbers die hun liefde voor fietsen wilden delen met alle Heerlenaren. Harrie is een van die enthousiastelingen, fietsen zit hem in het bloed. Het is dus geen wonder dat hij zijn passie wil delen. Hoog tijd om Harrie te ondervragen over zijn liefde voor fietsen.

Kan je kort iets over jezelf vertellen en waarvoor jij de fiets gebruikt?

“Ik ben 63, werk voor Waterschap Limburg en woon in Heerlen in de buurt Ten Esschen. Ik ben maatschappelijk actief voor de Fietsersbond als voorzitter van de afdeling Parkstad Limburg en in de Provincie Limburg.

De fiets gebruik ik vooral om op mijn bestemming te komen. Zo fiets ik bijvoorbeeld naar vergaderingen in Heerlen, naar mijn bridgeclub in Brunssum, en gewoon om boodschappen te doen. Toen ik voor corona nog vooral op kantoor werkte, fietste ik altijd naar station Hoensbroek om daar de trein naar Sittard en vervolgens Roermond te pakken. Ik fiets bijna dagelijks en zo kom ik ook aan mijn 30 minuten beweging per dag.

Mijn auto gebruik ik absoluut zo min mogelijk, per jaar rij ik ongeveer 1200 kilometer. Voor langere stukken pak ik het liefste de trein. Dat is milieuvriendelijk en je kunt nog wat anders doen tijdens het reizen, zoals lekker de krant lezen, e-mail bijwerken of even de ogen dicht.”

Wat vind je leuk aan fietsen?

“Ik vind de fiets een makkelijk vervoersmiddel, omdat je er lekker ‘’even’’ ergens mee naartoe kan. In de stad kost het niet veel extra tijd en in het centrum is het stallen gratis. En het is natuurlijk goed voor het milieu en je beweging.”

Hoe zorg jij ervoor dat je zo vaak mogelijk de fiets pakt?

“Dat heb ik altijd al gedaan. Ik weet niet anders dan dat ik de fiets pak als de afstand dat toelaat. Zo ga ik als het even kan jaarlijks een midweek op vakantie in Nederland, altijd ergens anders. Ik zoek dan een hotel in de buurt van een station of bushalte en huur een fiets.”

Zijn er weleens periodes geweest waarin je meer of minder fietste?

“Nee. Fietsen heeft er altijd al ingezeten, maar bij vorst, sneeuw, ijzel en regen, of als het te hard waait, dan laat ik ‘m ook gewoon staan. Dat vind ik geen fietsweer.”

Wat is voor jou de mooiste of fijnste fietsroute in Heerlen en omgeving?

“Die heb ik eigenlijk niet. Wat ik wel heel sjiek vind, is het knooppuntensysteem. Daarmee kun je je eigen routes uitstippelen. Wist je dat het uit Belgisch-Limburg is overgenomen? In 1999 zijn ze er in Nederlands-Limburg mee begonnen, vervolgens is het landelijk uitgerold.

1 tot 2 keer per jaar fiets ik mee met de ‘duurzaamheidsfietstocht’ van HeerlenMondiaal. Ze organiseren tochten waarbij we op de fiets plekken in de omgeving bezoeken, waar aandacht is voor een betere en duurzame wereld. Zo zijn we een keer naar RD4 (afvalinzamelingsbedrijf) op De Beitel geweest. Als je ziet wat ze daar met hergebruik doen! Daar sta je helemaal niet bij stil. Je komt met die tochten op plekken waar je normaal nooit zo komen, dat maakt ze ook zo leuk.”

Wat zou je graag aan andere mensen mee willen geven, zodat zij ook vaker gaan fietsen?

“Als je het gewend bent om altijd de auto te pakken, denk dan eens na of het ook met de fiets kan. Even naar de supermarkt, de brievenbus of je kind naar school brengen: moet dat met de auto? En voor de wat grotere afstand: combineer de fiets met de trein. Het begint eigenlijk al met dat kleine besef. Daarnaast is fietsen natuurlijk ook goed voor het milieu en je gezondheid .

Wat een grotere rol zou mogen spelen bij het stimuleren van fietsen, is verkeersveiligheid en fietscomfort. Sommige fietspaden en te smalle fietsstroken zijn echt niet fijn en dat ontmoedigt. Je wilt je niet onveilig voelen maar zorgeloos fietsen. Als daar wat meer oog voor is, krijg je meer mensen op de pedalen.”

foto van Harry

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.