Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Aanpak stadscentrum

Het centrum krijgt bewust onze aandacht. Het hart van de stad is een ontmoetingsplek, woonplek, werkplek, winkelgebied en uitgaansgebied tegelijk. Met het Bidboek Urban Heerlen werken we aan fraai en bruisend centrum waar het goed toeven is.

Lees hieronder het laatste nieuws uit de aanpak van Heerlen-centrum:

Nieuwsoverzicht

 • Zwemmen in Heerlense kerk komt steeds dichterbij

  5 december 2023 - Een nieuw te bouwen zwembad in de leegstaande Sint-Franciscus van Assisiëkerk aan de Laanderstraat in hartje Heerlen. De haalbaarheid van die gedroomde én gedurfde combinatie heeft de gemeente de afgelopen maanden onderzocht. De eerste resultaten zijn veelbelovend. De omvang van het gebouw is geschikt voor een zwembad. Ook verkeert de kerk bouwkundig in een redelijk goede conditie. Daarbij blijken de toegepaste materialen na een eerste analyse geschikt (te maken) voor een zwembadklimaat én blijkt het technisch mogelijk. En dat is goed nieuws. Nu kan de haalbaarheidstoets verder aangevuld worden, zodat de raad naar verwachting begin 2024 een besluit kan nemen. Het plan is dan dat de kerkdeuren medio 2026 opengaan voor de eerste duik.

  Lees meer

 • Start werkzaamheden nieuwe en groene Promenade II

  28 november 2023 - Heerlen maakt het centrum groener met water, speelse elementen en mooi meubilair. Promenade II is één van de plekken waar kille grijze stenen plaatsmaken voor bomen, struiken, bloemen en bruggetjes. Qua verlichting, soort bestrating en meubilair sluit Promenade II straks mooi aan op het recent ingerichte Burgemeester van Grunsvenplein en de nog aan te leggen openbare ruimte van het Schinkelkwadrant.

  Lees meer

 • Reuringregeling voor 365 dagen levendigheid in Heerlen Centrum

  23 november 2023 - Heerlen bruist en borrelt! We zetten ons vol enthousiasme in voor onze stad, dé centrumstad van Parkstad. Een stad waar elke dag van het jaar iets te zien, horen, voelen, ruiken en beleven valt. Het centrum is bruisend en sprankelend maar er is altijd ruimte voor nieuwe ideeën, initiatieven en evenementen. Op initiatief van de Gemeente Heerlen wordt een oproep gedaan aan ondernemers, individuen, stichtingen, verenigingen en culturele instellingen om deel te nemen aan een de reuringregeling die tot doel heeft het hart van de stad (nog meer) tot leven te brengen.

  Lees meer

 • Weer een mooie, beeldbepalende hoekgevel in de Saroleastraat erbij

  12 oktober 2023 - Er komt weer volop leven in het winkelpand aan de Saroleastraat 26, waar eerder Bakkerij Bart zat. Hier komt modezaak Deems, die daarmee de comeback maakt naar Heerlen-Centrum. Het pand wordt van binnen en buiten opgefrist. Vanuit het gevelverbeteringsfonds verstrekt Heerlen een subsidie om de gevel te renoveren.

  Lees meer

 • Op zoek naar ons middeleeuws verleden

  15 september 2023 - In Heerlen zijn we trots op ons verleden. En tussen al die bijzondere verhalen neemt de geschiedenis van middeleeuws Heerlen een bijzondere plek in. In de week van 18 september 2023 wordt er daarom archeologisch onderzoek uitgevoerd op het Schelmenhofje, de Bongerd en het Pancratiusplein. Hierdoor worden de oude grachten en structuren in kaart gebracht én proberen we de bouwdatum van de Schelmentoren te achterhalen.

  Lees meer

 • Nieuwe, kleurrijke fietsenstalling aan de Parallelweg

  12 september 2023 - Er komt een nieuwe bewaakte fietsenstalling aan de Parallelweg 2/2a met ruimte voor 800 (elektrische) fietsen en bakfietsen. Het wordt een aantrekkelijke, ruime en open fietsenstalling waar het gebruik van kleuren en lichtlijnen centraal staat. De verschillende kleuren wijzen de gebruikers de weg naar waar te parkeren.

  Lees meer

 • Ontdek alle frivole Stad-als-Speeltuinplekken tijdens theatrale wandeling

  30 augustus 2023 - Actrice en presentatrice Kiki van Aubel geeft aanstaande donderdagavond 31 augustus om 19.00 uur op eigen theatrale wijze een speelse rondleiding langs alle Stad-als-Speeltuinelementen die de bezoekers van de Heerlense binnenstad laten dansen, spelen, klimmen, fietsen, schaken, skaten en genieten. Als bonus is er ook de primeur van een nieuw element, de zoötroop. Het verzamel- en startpunt van de wandeling is het Stationsplein, onderaan de roltrap. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

  Lees meer

 • Park Romana geopend met huwelijksvoltrekking

  14 juli 2023 - Heerlen heeft er een prachtige nieuwe locatie bij: Park Romana. Vandaag vond de feestelijke opening plaats van dit tijdelijke groene paradijsje op het Raadhuisplein, midden in het Romeins Kwartier. Dit gebeurde heel toepasselijk met een huwelijk. Trouwambtenaar was voor de gelegenheid locoburgemeester Jordy Clemens.

  Lees meer

 • Gevels van twaalf panden worden de komende jaren mooier

  11 juli 2023 - In Heerlen-Centrum heeft de kwaliteit van de hele openbare ruimte de aandacht waaronder de gevels. Er zijn behoorlijk wat lelijke of saaie gevels die wel wat liefde kunnen gebruiken. Via het gevelverbeteringsfonds stimuleert de gemeente Heerlen vastgoedeigenaren om gevels (meer) uitstraling te geven. De eerste oproep vond plaats in april-mei en leverde een flink aantal plannen op. Hiervan heeft het college op basis van vooraf gestelde criteria negen aanvragen – voor in totaal twaalf gevels - gehonoreerd.

  Lees meer

 • Park Romana, een pop-up park met groen en zandspeelplaats

  27 juni 2023 - Het Raadhuisplein in Heerlen wordt binnenkort omgetoverd tot ‘Park Romana’, een groene oase in het centrum waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten, verblijven en spelen. Het plein wordt – als voorloper op de definitieve inrichting - voor een jaar ingericht met bomen, struiken, speelse elementen en sfeerverlichting. Na dit pop-up project worden alle materialen en het groen hergebruikt.

  Lees meer

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.