Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Alcohol verkopen in supermarkten, warenhuizen, snackbars, bezorgdiensten

Supermarkten mogen zonder vergunning zwak-alcoholische dranken verkopen, zoals bier en wijn. U mag geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.

Dit geldt ook voor andere bedrijven zoals warenhuizen, snackbars en bezorgdiensten.

Als verkoper van alcohol moet u de leeftijd van de koper controleren. Iedereen die jonger is dan 25 jaar en alcohol koopt, moet zijn legitimatie laten zien. Vraag naar het identiteitsbewijs om de leeftijd vast te stellen.

Wordt u binnen 1 jaar 3 keer betrapt op het verkopen van alcohol aan jongeren onder de leeftijdsgrens? Dan kunt u een (tijdelijk) verbod op de verkoop van alcoholhoudende drank krijgen. De burgemeester kan deze maatregel opleggen voor minimaal 1 week en maximaal 12 weken.

Jongeren onder de 18 jaar zijn zelf ook strafbaar als ze alcohol bij zich hebben op openbare plekken. Bijvoorbeeld op straat, in een winkelcentrum, in een café of tijdens een evenement.

De voorwaarden voor het verkopen van alcohol in supermarkten zijn:

  • U verkoopt geen alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. Vraag bij twijfel naar een identiteitsbewijs.
  • Op de prijs van alcohol mag u maximaal 25% korting geven.

Verkoopt u alcohol aan jongeren onder de 18 jaar? Dan kan de gemeente u een boete opleggen. Wordt uw supermarkt 3 keer binnen 1 jaar betrapt op het verkopen van alcohol aan jongeren zonder de leeftijd vast te stellen? Dan krijgt u te maken met de 3-strikes-out-maatregel. U mag dan helemaal geen alcohol meer verkopen. De gemeente kan deze maatregel opleggen voor minimaal 1 week en maximaal 12 weken.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.