Horecabedrijf beginnen
Als u een horecabedrijf gaat beginnen, overnemen of verplaatsen, heeft u een horeca-exploitatievergunning nodig. Gaat u ook alcohol schenken in het bedrijf, dan heeft u ook een Drank- en horecawetvergunning nodig. Zonder de juiste vergunningen mag u geen horecabedrijf beginnen. Vraag de vergunningen op tijd aan bij de gemeente.
Meer algemene informatie
U heeft een horecabedrijf als u eten en/of (alcoholische-) drank verstrekt. Voorbeelden van horecabedrijven zijn een café, restaurant, snackbar, disco, buurthuis, clubhuis, kantine of hotel, maar ook afhaalcentra.
Als u een horecabedrijf gaat beginnen, overnemen of verplaatsen, heeft u een horeca-exploitatievergunning nodig. Gaat u ook alcohol schenken in het bedrijf, dan heeft u ook een Drank- en horecawetvergunning nodig.
De regels rond de drank- en horecawetvergunning zijn aangepast. U hoeft nu bijvoorbeeld geen nieuwe vergunning aan te vragen als u een nieuwe leidinggevende in dienst neemt.
Er geldt een nieuwe procedure om andere leidinggevende bij te schrijven in horecabedrijven. Voor een overzicht van de wijzigingen kunt u kijken op het Ondernemersplein.
Voor het wijzigen van de ondernemer(s) vraagt u op tijd en voorafgaand aan de wijziging een nieuwe vergunning aan. De wijziging kan pas plaatsvinden als de vergunning is verleend.
Voorwaarden
- U mag niet zonder de juiste vergunningen een horecabedrijf beginnen. Vraag de vergunningen daarom op tijd aan. We adviseren u om dit tenminste drie maanden voor de gewenste opening van uw zaak te doen;
- De exploitant en de leidinggevenden moeten voldoen aan de (gedrags)eisen die de gemeente stelt;
- De inrichting zelf moet voldoen aan bepaalde eisen (milieu en inrichtingseisen qua horecaregelgeving);
- Leidinggevenden moeten in het kader van de Drank-en horecawet 21 jaar of ouder zijn. Leidinggevenden moeten in het kader van de exploitatievergunning horeca 18 jaar of ouder zijn. Als zowel een vergunning op basis van de Drank-en Horecawet en de exploitatievergunning horeca is vereist, dan geldt de leeftijdsgrens van minimaal 21 jaar;
- Leidinggevenden mogen niet van slecht levensgedrag zijn;
- De vestiging van een nieuw horecabedrijf moet passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente;
- De vergunning staat op naam van de eigenaar en geld voor onbepaalde tijd. De eigenaar kan de vergunning niet overdragen aan iemand anders;
- De vergunning is niet meer geldig als de exploitatie stopt, de rechtsvorm verandert of als er veranderingen plaatvinden rondom de eigenaar/eigenaren (bijvoorbeeld een vennoot stopt, of er komt een vennoot bij, of een andere persoon neemt de zaak over);
- De gemeente kan een Bibob-onderzoek doen. Kijk voor meer informatie bij Bibob-onderzoek.
Kosten
De kosten in 2019 voor:
Vergunning starten van een horecabedrijf waar wel of geen alcohol wordt geschonken € 867,40.
Een wijziging van de ondernemingsvorm € 366,05.
Een wijziging in de aard van inrichting: Deze kosten berekenen we aan de hand van het kwartiertarief (€ 17,50).
Vestiging Horeca-afhaal (geen alcohol) zijn € 366,05.
Wijzigen leidinggevende € 139,25 van de eerste leidinggevende; voor iedere volgende leidinggevende € 88,55.
Termijn
De gemeente heeft 8 weken de tijd om een besluit te nemen en kan deze beslistermijn nog een keer verlengen. Uitstellen van de beslistermijn kan door de Algemene wet bestuursrecht.
Bezwaar en beroep
U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.
Meer informatie
- Ondernemersplein
- Nieuwe regeling drank- en horecawet
- Horecafolder (download pdf)
- Informatieblad bouwen voor ondernemers (download pdf)
- Informatieblad horeca (download pdf)
- Meer informatie over horecavisie gemeente Heerlen (download pdf)
- Informatiebrief aan de ondernemers over de vrijstelling van openingstijden (download pdf)
- Meer informatie over kadernota horecabeleid gemeente Heerlen (download pdf)
- Informatie over de exploitatievergunning voor een horecabedrijf
- Informatie over het Bedrijfschap Horeca en Catering