Deze site gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat we u de best mogelijke ervaring geven.
Strictly necessary cookies
These cookies are strictly necessary to enable you to move about the site or to provide certain features you have requested.
Functionality cookies
These cookies enhance the functionality of website by storing your preferences.
Performance cookies
These cookies help to improve the performance of the website, providing a better user experience.
Online behavioral advertising cookies
These cookies are used to tailor the advertising to each user.
Meer weten...

Horecabedrijf beginnen

Als u een horecabedrijf gaat beginnen, overnemen of verplaatsen, heeft u een horeca-exploitatievergunning nodig. Gaat u ook alcohol verstrekken, dan moet u ook een Drank- en horecawetvergunning hebben.

Regel dit meteen online

Meer informatie? Klik hieronder op het onderwerp dat u zoekt.

Meer algemene informatie

U heeft een horecabedrijf als u eten en/of (alcoholische-) drank verstrekt. Voorbeelden van horecabedrijven zijn een café, restaurant, snackbar, disco, buurthuis, clubhuis, kantine of hotel, maar ook afhaalcentra.
Als u een horecabedrijf gaat beginnen, overnemen of verplaatsen, heeft u een horeca-exploitatievergunning nodig. Gaat u ook alcohol verstrekken, dan moet u ook een Drank- en horecawetvergunning hebben.

De regels rond de drank- en horecawetvergunning zijn aangepast. U hoeft nu bijvoorbeeld geen nieuwe vergunning aan te vragen als er een andere leidinggevende komt.

Er geldt een nieuwe procedure om andere leidinggevende bij te schrijven in horecabedrijven. Voor een overzicht van de wijzigingen kunt u kijken op Ondernemersplein.

Regel dit meteen online

Voorwaarden

  • U mag niet zonder de juiste vergunningen een horecabedrijf beginnen. Vraag de vergunningen daarom op tijd aan. We adviseren u om dit tenminste drie maanden voor de gewenste opening van uw zaak te doen;
  • de exploitant en de leidinggevenden moeten voldoen aan de (gedrags)eisen die de gemeente stelt;
  • de inrichting zelf moet voldoen aan bepaalde eisen;
  • het bestemmingsplan staat toe om in het pand een horecabedrijf te exploiteren.

De voorwaarden voor een exploitatievergunning zijn onder andere:

  • Leidinggevenden moeten 21 jaar of ouder zijn.
  • Leidinggevenden mogen geen strafblad hebben.
  • De vestiging van een nieuw horecabedrijf moet passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente.
  • De vergunning staat op naam van de eigenaar. De eigenaar kan de vergunning niet overdragen aan iemand anders.
  • De vergunning is onbeperkt geldig totdat het horecabedrijf verandert van naam, rechtsvorm of eigenaar.
  • De gemeente mag een Bibob-onderzoek doen. Kijk voor meer informatie bij 'Bibob-onderzoek'.

Regel dit meteen online

Kosten

De kosten van de vergunning voor het beginnen van een horecabedrijf waar wel of geen alcohol wordt geschonken kost € 803,30. Wijziging ondernemingsvorm: € 339,00. Wijziging in de aard van inrichting: Deze kosten worden doorberekend aan de hand van het kwartiertarief. Vestiging Horeca-afhaal (geen alcohol): € 339,00.

Wijzigen leidinggevende: € 128,90 per leidinggevende; voor iedere volgende leidinggevende zijn de kosten € 83,10.

Regel dit meteen online

Termijn

De gemeente heeft 8 weken de tijd om een besluit te nemen en kan deze beslistermijn nog een keer verlengen. De genoemde termijnen zijn exclusief eventuele opschortingstermijnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht.

Regel dit meteen online

Bezwaar en beroep

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.