Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Parkeerbon

Betaalt u geen parkeergeld waar dit verplicht is? Of betaalt u te weinig? Dan kunt u een parkeerbon krijgen. U ontvangt dan thuis een brief.

U kunt ook een boete krijgen. Een boete krijgt u bijvoorbeeld als u fout parkeert. U kunt bezwaar maken tegen de parkeerbon of boete.

In sommige gebieden moet u betalen om te parkeren. Dit heet parkeerbelasting. U betaalt deze belasting bijvoorbeeld bij de parkeerautomaten of via een parkeerapp op uw mobiele telefoon. Betaalt u niet? Of betaalt u te weinig? Dan kunt u een parkeerbon krijgen. Dit is een naheffing voor de parkeerbelasting die u niet heeft betaald.

Een parkeerbon is niet hetzelfde als een boete. Een boete krijgt u voor een overtreding. Bijvoorbeeld als u fout geparkeerd staat of als u te hard rijdt. Een boete krijgt u van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Het sanctiebedrag staat op de bon en hangt af van het strafbare feit. Is er geen bedrag ingevuld, dan is er een proces-verbaal opgemaakt. Dit proces-verbaal gaat naar de officier van justitie. Hij neemt een beslissing over de vervolging en u krijgt hier bericht van.

Zo betaalt u een parkeerbon:

  • U krijgt een brief van de BsGW.
  • In de brief staat hoeveel, hoe en wanneer u moet betalen.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.