Parkeerbon

Betaalt u geen parkeergeld waar dit verplicht is? Of betaalt u te weinig? Dan kunt u een parkeerbon krijgen. U ontvangt dan thuis een brief.

U kunt ook een boete krijgen. Dat is iets anders dan een parkeerbon. Een boete krijgt u bijvoorbeeld als u fout parkeert. U kunt bezwaar maken tegen de parkeerbon of boete.

Meer informatie? Klik hieronder op het onderwerp dat u zoekt.

Meer informatie

In sommige gebieden moet u betalen om te parkeren. Dit heet parkeerbelasting. U betaalt deze belasting bijvoorbeeld bij de parkeerautomaten of via een parkeerapp op uw mobiele telefoon. Betaalt u niet? Of betaalt u te weinig? Dan kunt u een parkeerbon krijgen. Dit is een naheffing voor de parkeerbelasting die u niet heeft betaald.

Een parkeerbon is niet hetzelfde als een boete. Een boete krijgt u voor een overtreding. Bijvoorbeeld als u fout geparkeerd staat of als u te hard rijdt. Een boete krijgt u van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Kosten

Het sanctiebedrag staat op de bon ingevuld en is afhankelijk van het strafbare feit. Is er geen sanctiebedrag ingevuld, dan is er een proces-verbaal opgemaakt. Dit proces-verbaal gaat naar de officier van justitie. Hij neemt een beslissing over de vervolging en u krijgt hier bericht van.

Doen of meenemen

Zo betaalt u een parkeerbon:

  • U ontvangt een brief van de BsGW;
  • In de brief staat hoeveel, hoe en wanneer u moet betalen.

Bezwaar en beroep

Als u het niet eens bent met de parkeerbon, kunt u bezwaar maken. Dit moet u binnen 6 weken doen. In uw bezwaarschrift moet duidelijk staan waarom u het niet eens bent met de parkeerbon. Voeg eventueel bewijsstukken toe.

Wacht tot u de brief van de BsGW krijgt. Daar staat in hoe u bezwaar kunt maken. Vermeld ook het aanslagnummer.