Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Vergroen uw tuin via Operatie Steenbreek!

Gooi uw tegels eruit, zet groen erin! In ruil krijgt u van ons gratis planten en tuinadvies. Want een groene omgeving is beter voor het opvangen van regenwater en het dierenleven, is minder warm en ook nog eens mooier!.

Meld u aan. Ook voor meer info!

Woont u in Heerlen en denkt u er al langer aan om uw stenen tuin te vergroenen? Of wilt u meer van uw tuin genieten; mooie bloemen en planten? En koeler zitten tijdens een hete zomer? Of wilt u iets doen aan de opwarming van de aarde en niet langer het water het riool in laten lopen? Haal dan 6 tot 12 m2 tegels of grind uit de tuin. Dan krijgt u van ons in ruil gratis planten en gratis tuinadvies via ‘Operatie Steenbreek’. Samen kunnen we veel bereiken!

Hoe werkt het?

  1. Meld u aan voor de actie via cnme.nl
  2. Het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) maakt met u een afspraak en bekijkt samen met u uw wensen, welke planten het beste bij uw tuin passen en het ontwerp.
  3. U kunt na dit advies kiezen uit meerdere plantenpakketten. Ze zijn voldoende voor het aanplanten van minimaal 6m2 en maximaal 12 m2 groen.
  4. U ontvangt van CNME de planten tijdens een vast bezorgmoment. De datum wordt vooraf aan u doorgegeven.

Wanneer kunt u meedoen?

  • U woont in Heerlen. 
  • U haalt 6 tot 12 m2 stenen of grind uit uw tuin. Meer mag ook, maar wij leveren planten tot maximaal 12 m2.
  • U regelt de werkzaamheden zelf. Het tuinadvies en de planten krijgt u van ons.
  • U vindt het goed dat we een voor- en nafoto maken of van u ontvangen.

Doet u ook mee net als Mark, Susan, Patrick, Mario en Frank?

foto van Mark in zijn tuin
Mark was meteen overtuigd!

Mark uit Oude Passart had alleen stenen en kiezel in zijn tuintje. Zijn overbuurvrouw attendeerde hem vorig jaar op de actie ‘Operatie Steenbreek’. Hij was meteen overtuigd en ruilde zijn stenen in voor mooie planten en waterdoorlatende kiezel.

Foto van Susan in haar tuin
Susan draagt graag haar steentje bij

Susan uit de buurt Op de Nobel had eerst grind met smalle borders groen, maar ze wilde meer: Operatie Steenbreek sprak haar enorm aan:

foto van Patrick in zijn tuin
Patrick geniet al volop van zijn tuin

“Stenen eruit, groen erin”, dacht Patrick Essers uit Hoensbroek toen hij bij een harde regenbui weer eens het water het riool in zag spoelen. En hij schreef zich meteen in voor deze actie.

Helpt het aanpassen van zo’n klein stenen tuintje wel? Jazeker! Het klimaat verandert. We zien riolen die de enorme regenbuien niet aankunnen, straten of kelders die onder water lopen. En langdurige hitte die bij veel mensen tot gezondheidsklachten leidt. Uit onderzoek blijkt dat de toename van verharding een van de belangrijkste oorzaken hiervan is. En 40% van de verharding is van particulieren. Dus elke groene tuin helpt! 

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.